Agneta+Oreheim

När livet bjuder på svåra upplevelser väcks ofta sår från tidigare svek. Uttryck som ” En sann vän ställer alltid upp”, ”Hade du verkligen älskat mig hade du aldrig agerat så här” till exempel kan gömma en falsk tillit. Den falska tilliten gör oss beroende av den näring vi får av den yttre världen och att andra människor lever upp till våra egna förväntningar. Det är ett säkert sätt att tappa kraft, glädje och energi.

1. Inse att den du bör ha mest tillit till – är dig själv.

Lägg inte dig själv och din kraft i andras händer. Sann tillit kommer inifrån dig själv och är oberoende av andra.

2. Se andra som de är – inte hur du önskar att de vore.

Påminn dig om att andra personer har sin fria vilja och tar sina egna beslut utifrån sin agenda och sina egna mål. Om de väljer sådant du inte önskar och som inte motsvarar dina förväntningar och förhoppningar – så har det inget med ditt självvärde att göra.

3. Blanda inte ihop ”att lita till” med ”att ha förväntningar på”.

Det är två helt olika saker. Om du har ”program” för andra blir maktkamper och manipulationer – mer eller mindre subtila – i så fall konsekvensen i dina relationer. Håll relationerna rena, raka och ärliga.

4. När ”det sårade barnet” inom dig ändå aktiveras – omfamna de känslorna. Stanna i dem, tillåt dem att komma, förneka inte. Betrakta dig själv utifrån, döm inte. När du slutar att förneka och undvika upptäcker du att känslorna stör dig mindre och mindre.

5. Var tacksam för din mänsklighet. Ingen av oss är hel – vi går alla i livets skola för att läkas. Varje gång du snuddar vid känslan av värdelöshet har du en fantastisk möjlighet att transformera den. Utan den upplevelsen skulle vi inte växa – missa inte den möjligheten.

Av Agneta Oreheim