Lotta Bergkvist

Lotta Bergkvist

Nu börjar den tid på året då vi överallt påminns om allt som ”borde” göras för att det ska bli en fin jul och advent. Många statusar på Facebook och Twitter exempelvis handlar om allt som bakas, pyntas, handlas & fixas helst till tonerna av julmusik och fullkomlig harmoni. Ibland varken vill eller orkar man hänga på den masspsykosen så här kommer mina fem snabba tips på hur du tar dig igenom detta utan att köra över dig själv totalt.

1. Börja med att skilja på ”måsten” & ”måste, måsten”. Fundera över vad som verkligen måste göras för att du ska må bra. Många av de ”måsten” som hör denna tid till går alldeles utmärkt att hoppa över och det blir jul i alla fall. T ex vet jag av egen erfarenhet att julen kommer även om inga gardiner byts och ingen storstädning sker!

2. Man behöver inte ha hembakade pepparkakor, lussebullar, julgodis, skinka m.m. – det är tillåtet att köpa färdigt hur mycket som helst. När vännerna på Facebook lägger ut sina bilder på alla bakplåtar så lägger du ut din bild med texten ”Fixat årets bak på fem minuter, ICA hade allt! – Nu ska jag bara ta det lugnt!”

3. Shoppingen. För många av oss är det avskyvärt att gå i affärer just nu. Hög musik, tusen människor, stress och huvudvärk. Det finns internetshopping av en anledning och nu är tiden att nyttja den fullt ut. Är julklappar ett äkta ”måste, måste” så gör det så enkelt som du bara kan.

4. Se till att varje dag ha en stund där du sätter dig i soffan och bara kopplar av. Har du barn är Julkalendern ett mycket bra tillfälle att känna julens verkliga budskap – kärlek och omtanke. Bestäm att just då är det dags att varva ner för dagen, koppla av och bara vara i nuet.

5. Om man känner att ovanstående bara är struntprat och man helst vill glömma hela karusellen så GÖR det. Byt fokus och kör mot den 22 december istället, Vintersolståndet. Då går vi äntligen mot ljusare tider igen och öppnar Vändskumpan!

Lotta Bergkvist

#julhets #överlevajulen #jul #advent #vändskumpa