Bild Natalie

Inte bara lärare gör detta varje dag utan det krävs av alla som någon gång behöver pitcha sin affärsidé eller hålla ett föredrag om något man är expert på. Det räcker oftast inte att bara ha kunskaperna om ämnet utan det är ännu viktigare hur man kommunicerar dem för en publik. Publiken är alltid en samling olika människor. Du vet inte vilka förkunskaper de har eller vad de är intresserade av att höra. Därför kan man använda denna strategi för att försöka nå alla. 

 1. Förbered dig väl Det innebär så klart också att komma i tid och se till själv att den teknik du ska använda fungerar som den ska. Du slipper vara nervös för det och dessutom känns du mer avslappnad när du kan använda dig av utrustningen problemfritt och slippa stå och fiffla.

2. Börja gärna med att sammanfatta din föreläsning med några punkter direkt Publiken får en övergripande bild av innehållet och känner sig mer bekväma med vad som komma ska. Repetition är också väldigt bra om det görs på rätt sätt.

3. Ställ sedan frågor till publiken om ditt ämne Förbered några frågor som du kan ställa till valfria i publiken. Det ger en mer avslappnad känsla och en känsla av att du bryr dig om vad de kan och är intresserade av istället för att du rakt upp och ner babblar en massa saker som de redan vet eller är ointresserade av. Engagera publiken i frågorna.

4. Använd gärna Powerpoint. Men läs inte innantill  Powerpoint ska vara ett komplement till föreläsningen. Det finns inget mer irriterande än när föreläsaren läser från Powerpointen. Prata fritt utifrån punkterna och lämna gärna några öppna frågor till Powerpointen som du kan sammanfatta på slutet. Det gör det hela mer intressant att följa och är ett sätt att skapa dramaturgi.

5. Sammanfatta allt du tagit upp på slutet Håll tiden. Människors tid är dyrbar. Vill du göra succé, respektera tiden först och främst. Se till att inget lämnats obesvarat. Lämna en e-mailadress eller dylikt för fler frågor och kontakt.

 

Lycka till!

 Natalie Duvkrans 

Gymnasielärare och entreprenör