Niclas Christoffer Foto: Alex Wayne

Niclas Christoffer
Foto: Alex Wayne

Niclas Christoffer får i sitt yrke som föreläsare, författare, komiker och skådespelare möta en hel del kritik – positiv som negativ. Här ger han därför sina fem bästa tips på hur du hanterar kritik och får en positivare vardag. 

1. Var tacksam
Försök att vända på hur du ser på kritik och utmana dig själv till att vara tacksam för all kritik som du får. Kritik visar nämligen bara att du berört någon med det du gjort; du har skapat effekt – och det är väldigt viktigt i sig.

2. Välj vems råd du följer
Om du ska försöka följa allas råd och åsikter kommer du aldrig att bli klar med det du gör. Välj därför ut några få personer som vet vad de talar om och låt dem bedöma ditt arbete. Jag brukar exempelvis bara skicka mina texter till en enda person.

3. Lägg inte vikt vid det du inte vet
Om du får negativ kritik från någon som du inte vet vem det är ska du inte lägga någon vikt vid det. Var källkritisk; kan personen inte stå för sina åsikter var de nog inte så ärliga från början.

4. Bedöm allvaret
Det finns en hårfin skillnad mellan konstruktiv kritik och hat. Om kritiken överskrider den gränsen så måste du polisanmäla. Förstå att kommentaren säger mer om personens självkänsla än om din.

5. Följ ditt hjärta och spara det positiva
Genom att göra det du älskar och ta till dig av det positiva blir det också lättare att motivera dig själv till att fortsätta – oavsett vilka hinder som du möter. Jag själv lärde mig tidigt att spara alla positiva recensioner och komplimanger jag fått; är jag ledsen är det bara för mig att ta fram de snälla orden och minnas det jag gjorde bra.

Skribent: Johanna Järvstråt