Nina Jansdotter3

Runt 75 procent av alla jobb förmedlas på andra sätt än genom traditionella annonser. Det kan vara väl värt att tänka på. Du kan skapa dig fördelar genom att ha en bra strategi för att hitta de jobben som inte alla andra söker samtidigt. Desto färre sökande, desto högre är chansen att arbetsgivaren ska upptäcka just DIG. Nina Jansdotter är karriärcoach och författare till ett flertal böcker inom personlig utveckling. Här ger hon sina bästa tips för hur du ska komma åt de dolda guldkornen på arbetsmarknaden.

1. Gör en omvärldsbevakning och lär känna branschen

Ta dig tid att lära känna den bransch du är intresserad av. På mässor och branscharrangemang kan du få bra inblick i hur en bransch fungerar och ”vem som är vem”. När du vet inom vilket område du vill jobba så kan du enklare kartlägga vilka jobbsajter som du ska hålla koll på.

2. Fråga ditt nätverk efter tips

Be om tips om företag som går bra och har behov av just din kompetens. Alltid finns det någon som känner någon som kan leda dig en bit på vägen. Det kan även finna förebilder inom ditt nätverk som du kan ta råd av. Hur gör han eller hon? Fråga och ta efter det som passar dig.

3. Läs på

Har du hittat ett företag som verkar intressant? Bra. Nu gäller det att läsa på! Genom kunskap om företagets verksamhet kan du enklare vinkla ditt CV till rätt saker. Du kan också ställa mer relevanta frågor när du är på intervju, vilket visar engagemang.

4. Våga lyft luren och ring

Det kan kännas obehagligt att ringa någon du inte känner och fråga om jobb, men ju oftare du gör det desto lättare brukar det gå. Ta inte ett avslag personligt – det handlar ju ofta om att du kanske inte fick tag i rätt person eller att personen du talade med var stressad och hade mycket att göra och glömde bort att vara vänlig.

5. Sätt upp mål men ta ledigt ibland

För att bli mer effektiv är det viktigt att du sätter upp mål men du behöver också pauser. Bestäm dig för hur många jobb du ska söka varje vecka men boka in en time-out där du släpper jobbsökandet och gör något helt annat.

Av Ida Amrén