beate-mc3b6ller-2013

En del säger att de är livsnjutare och har hittat sitt sätt att njuta mer av livet. Andra kämpar på och glömmer bort att stanna upp och känna glädje. Idag lever vi ett i ett samhälle där saker och ting ofta går i ett högt tempo. Tar du dig tid att ställa dig frågan ”Hur kan jag njuta av livet?”  Mycket går ut på prestation och det gäller att hänga med och ligga på topp. Det är lätt att livet bara rullar på när tiden går fort. När prestationstänket tar överhand kanske du glömmer att stanna upp och njuta av livet. Vad får dig att njuta mer av livet?

1. Avsätt egen tid

Sätt av tid i din kalender då du träffar dig själv och ingen annan. Den tiden är till när du gör något för dig själv som du tycker om. Det är ett tillfälle för reflektion och då du njuter av ditt eget sällskap. Det kan exempelvis vara en skön långpromenad, läsa boken du inte hinner med annars eller gå på en kurs

2.Bli mer medveten om din omgivning

Medveten närvaro, eller mindfulness, är ett sätt bli mer medveten om dig själv och vad som finns runtomkring dig. Det kan vara små knep som bidrar till det. Börja till exempel med att studera hur husen ser ut runtomkring dig när du är ute och går. Eller börja med att lyssna efter ljud som du vanligtvis inte hör. Hur många olika fågelläten hör du ute? Att bli mer medveten om din omgivning bidrar till att du upptäcker intressanta saker du annars missar.

3. Hitta saker som gör dig glad

Har du lätt för att ta saker och ting för givet? Kom ihåg att uppskatta det du har. Leta efter det positiva både arbets- och privatlivet. Tycker du exempelvis om att gå på bio, se till att du får tid för det. Har du trevliga arbetskamrater och intressanta arbetsuppgifter, njut av det. Ta reda på vad som gör dig glad och se till att få möjlighet till det.

4. Lev det liv du själv vill

Lever du det liv du själv vill leva? Gör du saker för din skull eller lyssnar du oftare på andas åsikter än dina egna? Ta reda på hur du vill leva ditt liv och gör upp en plan för att nå dit. Hitta det som är viktigt för dig, stort som smått.

5. Belöna dig själv

Har du gjort något du är stolt över, njut av det. Stanna upp och känn glädje över dina upptäckter. Sträck på dig och var stolt över dig själv. Göm alla Jante-tankar och belöna dig själv med något som du gillar. Det behöver inte vara dyrt, för en del kan det till och med räcka med en klapp på sin egen axel med berömmande ord.

Av Beate Möller