Nina Jansdotter3

Nina Jansdotter har ett av Sveriges största nätverk, vilket är en enorm tillgång vid marknadsföring. Hon kan genom sitt nätverk sprida det hon vill väldigt snabbt och effektivt till väldigt många. Det gäller att ha ett starkt nätverk med hållbara relationer att nå ut i, menar Nina. 

1. Bygg upp ditt nätverk innan du behöver det. En grundregel är att lägga mest tid på att nätverka när du minst behöver det, för att ha ett stort nätverk att nå ut i när du väl är i behov av ett.

2. Nätverka både off-line och online. Det personliga mötet är alltid viktigt, men det blir mycket enklare att behålla och bygga upp kontakterna genom att kunna mötas online, både före och efter att man ses i verkligheten.

3. Tänk på nätverkskarma; det du ger får du tillbaka. Det är viktigt med hållbara och goda relationer för att ha nytta av sitt nätverk. Om någon ska vilja hjälpa dig i framtiden gäller det för dig att hjälpa andra och att vara generös med kunskap, ett gott humör och god peppning.

4. Hjälp andra att kunna hjälpa dig. Var tydlig med vad det är du vill ha hjälp med. Tala om vad du gör, varför du gör det och hur åhörarna kan hjälpa, om du tillexempel vill att de ska dela, gilla eller testa.

5. Försök att hitta en balans i ditt nätverkande där du ständigt är synlig men fortfarande inte allt för påstridig. För att lära dig kan du följa supernätverkare, de som är proffs inom branschen och se hur de gör.

Skribent Sara Lundgren