Nina Jansdotter1

Det är så lätt att ständigt gå på rutin, att dag efter dag göra samma saker, tänka samma tankar, träffa samma typer av människor. Det är så lätt att gå i invanda spår. Det är inte omöjligt att förändra sig, men det krävs en medveten process för att man ska lyckas. Det första steget i en sådan process kan vara att man börjar observera vad det är man gör. Vanor är inte enbart något dåligt, det är bra att ha rutiner. Utan dem skulle det vara kaos.Hjärnan blir väldigt glad när den får uppleva något nytt, det blir mycket roligare att leva om hjärnan får lite motion. Coachen och författaren Nina Jansdotter inspirerar här med fem livgivande tips

1. Först en liten övning

Börja med att knäppa dina händer. Det var inte svårt, eller hur? Knäpp nu dina händer igen på ett konstigt, avigt sätt som du uppfattar som felaktigt. Känner du hur ansträngande det var? Så skulle du aldrig ha gjort om inte jag hade bett dig.

2. På biblioteket

Ett annat experiment du kan göra är att gå till biblioteket och låna en bok som du inte skulle ha valt om du själv fått välja. Du kan t.ex. bestämma dig för att du ska ta den tredje boken på hylla nummer fem, och oavsett vad det är för bok, så tänker du att ”Det här är den bok som jag ska läsa”. Kanske väcktes en ny tanke? Inspirerades du till att tänka annorlunda?

3 På semestern

Om du brukar göra ungefär detsamma på dina semestrar – gör då något helt annat. Om du alltid hyr samma stuga under samma sommarvecka, så bestäm dig för att åka någon annanstans i år. Åk till en annan ort, ett annat land eller semestra hemma och gör små annorlunda utflykter. Om du alltid brukar åka med samma människor, res då nästa gång med någon annan, eller åk ensam. Vem är du när du reser ensam? Hur känns det?

4. På festen

Nästa gång du är på fest kan du prova att prata med någon som du inte känner sedan tidigare, kanske till och med någon som uppenbart inte intresserar dig. Ställ frågor, lyssna på hans eller hennes levnadsberättelse. Försök att prata med nya typer av människor, som sysslar med, eller intresserar sig för andra saker än du själv. Försök få kontakt med människor som inte jobbar inom din egen bransch och som därför inte har din typ av utbildning, och lyssna på vad de har för perspektiv på livet.

5. Klädseln

Klä dig i en stil som inte riktigt är den som du brukar föredra, Om du inte gillar att klä upp dig, så gör det någon gång. Prova att klä dig i färger som du normalt inte brukar använda. Om du vanligtvis klär dig i diskreta färger, välj plagg i starka färger, något rött, lila, knallgult t.ex. och se vad som händer. Hur reagerar omgivningen? Hur reagerar du själv? Om du alltid klär dig i uppseendeväckande färger, gör då tvärtom och klä dig i en mera neutral färg. Att göra något annat än det du brukar göra är att bryta vanor. Det kan få större konsekvenser än du tror.

 

Skribent Carin Andrén