Fotograf Claes Rosengren

Fotograf Claes Rosengren

Privatekonomin är viktig och avgörande för hur vi kan leva våra liv. Sami Sulieman är vd för finansbolaget Prescott Lewis Invest, som bland annat erbjuder privatpersoner rådgivning om hur de kan förbättra sin ekonomi. Här delar han med sig av fem snabba tips på hur man får bättre kontroll och förbättrar sin privatekonomi.

1. Gör något!
Stoppa inte huvudet i sanden. Det är bättre att göra något än ingenting. Sätt dig ner och gå igenom din ekonomi. Det behöver inte ta så lång tid. Hur ser det ut? Har du till exempel några onödiga kostnader? Gör detta till en vana så att du får bättre koll på din ekonomi.

2. Kolla kassaflödet
Skaffa dig en överblick på kassaflödet genom att strukturera upp din ekonomi i posterna inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Observera att tillgångar bara är sådant som genererar intäkter. Till exempel räknas hus som en skuld om de genererar räntekostnader.

3. Vilka räntor betalar du?
Gå igenom och jämför vilka låneräntor du betalar om du har flera olika lån. Det kan finnas pengar att spara om man lägger om och samlar alla lån i en bank. Be om offert från flera olika banker. Jämför och förhandla om avgifter och ränta. Med sänkta räntekostnader kan man amortera av på lånet och sänka kostnaderna ytterligare.

4. Placera pengar?
Bankräntan på innestående pengar är låg. Även räntan man betalar på hypotekslån är i dagsläget låg. Därför är det möjligt att belåna bostaden och investera pengar i något som ger en högre avkastning än kostnaden för hypotekslånet. På så sätt kan du få en extra intäkt.

5. Fråga tills du förstår
Ta råd från andra, banker och liknande. Men se till att du förstår råden så att du kan kontrollera och jämföra olika alternativ själv. Detta gäller oavsett om du vill lägga om lånen eller placera sparpengar. Bankerna kan sina produkter och ska därmed också kunna förklara dem så att man förstår.

Skribent Christina Hultman

Relaterade artiklar