Fem snabba tips på hur du kan ge meditation en chans

Fem snabba tips på hur du skapar en livstransformerande sommar
maj 6, 2014
Fem snabba tips på hur du undviker Facebooks nackdelar
maj 7, 2014

Fem snabba tips på hur du kan ge meditation en chans

Helene Spjut

Helene Spjut

Meditation är inte längre för några få upplysta människor på bergstoppar i Himalaya. På grund av de fantastiska effekterna för hälsan och välmåendet mediterar även människor som du och jag. Meditation kan utövas på oändligt många sätt och det bästa är att du väljer själv det som passar dig bäst! Sittande, liggande eller kanske till och med gående. Fokusera på din andning, följ ett mantra eller visualisera ljusa goda känslor. Förutom att meditation gör dig lugn och avstressad får du också så mycket annat. 15 minuters daglig meditation gör dig bland annat piggare, mer kreativ, mer fokuserad, gladare och lyckligare.

1. Bestäm dig för att avsätta tid. Vi människor styrs av vanor och tar du dig inte medvetet tid så försvinner tiden på sådant du brukar göra annars och din meditationsstund blir inte av.

2. Skapa en ritual. Meditera om möjligt på samma plats och vid samma tidpunkt den första tiden för att underlätta för dig själv att få det till en naturlig del av din dag. Gör det lika självklart som att borsta tänderna på morgonen.

3. Gör det enkelt och sätt dig skönt, slå på avkopplande musik och fokusera på ditt andetag.

4. Tillåt tankarna att finnas. Att tankar kommer är helt normalt. Flytta bara försiktigt och kärleksfullt tillbaka ditt fokus till andetaget.

5. Ta inte dig själv och meditationen på för stort allvar. Ha en lekfull attityd och låt upplevelsen den bli vad den blir. Livet vill att du ska känna lycka och glädje – och det kommer att hjälpa dig att göra det när du släpper taget och ger det tillåtelse. Le, andas lugnt, njut av nuet och lycka till med din meditation!

Är det svårt att få till den nya meditationsstunden själv – ta hjälp av en enkel coachande webbkurs som hjälper dig att bygga nya vanor och stöttar dig i guidad meditation. ”Lillans lilla meditationskurs för ovana”  http://tankecoaching.se/webbkurser/ passar utmärkt för dig som aldrig mediterat förut eller dig som provat men tycker att det är svårt.

Helene Spjut, tankecoach

 

 

 

 

3 Comments

 1. Sandra skriver:

  Hej jag undrar vad du gör som tanke coatch

  Hur gör jag för att arbeta med mina
  egna tankar. Viktig fråga för mig.

  Med vänlig hälsning
  Sandra Lodin

 2. Helene Spjut skriver:

  Hej Sandra,
  Tack för frågan. Som tankecoach coachar och utbildar jag i hur vi blir medveten om våra egna tankar och hur vi kan göra för att bygga upp nya tankevanor som framför allt stärker självbilden (självkänslan, självförtroendet). Några värdefulla verktyg/metoder att jobba med är bland annat positiva affirmationer, visualisering och meditation.
  Inom kort kommer vår nästa webbkurs ”Skapa ditt bästa jag” där vi utbildar i just de här delarna. I webbkursen ingår korta filmer, text, coachande övningar och ljudfiler med guidade meditationer.
  LYCKA TILL!
  //Helene Spjut

 3. PeterH skriver:

  För att få bästa möjliga nytta, behöver man förstå hur det inre fungerar och varför man ska närma sig det, d.v.s. vad verktyget är till för egentligen. Den vetskapen finns att hitta i Alkuajatus – Urtanken, som närmar sig saker från en helt ny och annorlunda synvinkel. Läs mer här: http://www.alkuajatus.org och ladda ner bl.a. en eBok gratis. Rekommenderas varmt till alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *