Foto Olivia Isaksson

Foto Olivia Isaksson

Dagligen upptäcker vi nya saker om oss själva där vi vandrar på vår stig. Det är andlig utveckling eller spirituell utveckling. Det finns otroligt många variationer av metafysiska övningar man kan göra. Men för att hålla det enkelt så kommer en förenklad version här. En övning av Intuitionen. En enkel meditation.  

1. Ta ett halvt glas vatten och titta på det en stund mest som en symbolisk handling inför dig själv. För att ditt sinne skall vara lika klart och transparent samt mottagligt som vattnet i glaset. Så att du känner dig neutral i ditt förhållningssätt. Drick det!

2. Sätt dig nu bekvämt med rak ryggrad, sitt på ungefär 30-40 % av en köksstol. Eller i skräddarställning. Andas nu neutralt och rytmiskt igenom näsan. Vanligt helt enkelt, du är närvarande med alla dina sinnen. Slappna av för varje ut- och inandning. Man kan visualisera rytmen av havets vågor som brusar mot sandstranden till exempel.  Slut dina ögon och helt enkelt titta mot din nästipp eller mot pannan mellan ögonen eller bara rakt fram.

3. Låt alla tankar komma och gå, fäst inget fokus på något. Är det för många tankar, använd återupprepade ord eller en mening, ett så kallat mantra. OM är det vanligaste mantrat men det finns andra kraftfulla också. OM representerar det mest grundläggande och som syftar på människans själ. Det blir en direkt påverkan av tallkottkörteln som är det metafysiska andliga centret. När man säger det högt för sig själv, lite som OOOOOMMMMmmmm ungefär åtta gånger och sedan tänker det under sessionen så är du snart inne i dig själv och tänker inte. Du glömmer liksom bort att tänka det. Men om du tänker på att du inte tänker, så tänker du, hehe. Då får du börja om. Det är som ett drömtillstånd där du tappar bort allting. Du bara är! Fokus är nyckeln, Lite som texten ” Om är bågen och själen är pilen och evigheten måltavlan. Träng in i den med säkrat sikte och försjunk i den liksom en pil försjunker i det den träffar”.  Symboliskt visar det att du är försjunken in i dig själv med ett mål.

4.  Sitt nu stilla i tysthet och låt dig påverkas av detta tillstånd en längre stund. Är du nybörjare så börja med 10-20 minuter. Det är ett passivt, mottagligt tillstånd man är ute efter. Om man under denna frivilliga rit eller meditation ser någonting, upplever något, upplever upprymdhet så inser man att man har lyckats. Man får fortsätta att öva på att bli mottaglig för denna sortens upplevelser. Man kan även låna en bok på biblioteket och hålla den i sina händer.  Och vara mottaglig för vem, vad som har hållit i den. Och på så vis låta sig påverkas av hur den har färdats och vilka som kanske har läst, hållit i och använt boken. Och köra samma övning igen, att vara neutral och mottaglig för eventuell spontan vision inom sig.

5. Avsluta med en kontemplation (fundera, tänka) över sessionen och upplevelsen av det hela. Man kan även när man känner sig säker göra samma fast utan allting. Att försätta sig i ett mottagligt, neutralt tillstånd var som helst. Och ställa frågan till sin egen Intuition som det heter. Men ja – ett sådant möte med sig själv och av livets fenomen innebär även att saker och ting kan dyka upp. Obearbetad smärta, undanträngda minnen, oavslutade relationer, ilska, hopplöshet, modfälldhet, ja en massa. Allt detta dyker upp av en anledning, av en orsak, någonting man måste ta itu med, som oavslutade affärer. Ett sätt att själv läka, att läka ut. Gå in i det med hela känslan och stanna där i 30 minuter. Återupprepa samma om det är återkommande och för varje upplevd negation. Konsten är att betrakta det utan och innan för att sedan se det försvinna för alltid ur ditt liv. Man kan även skriva ner känslorna för att läsa det senare efter en tid. Det ger dig ett perspektiv på utvecklingen. Ett sätt för dig att se förändringen.

Det blir lite roligt, för man upptäcker saker som ”Aha, jag är sådan här, så trevligt!” Ett universellt, oändligt lekande, levande sinne…  du kommer att märka att tomgången i ditt liv är ren lycka…

Alla är olika och får olika resultat. Detta kanske inte tilltalar just dig – men det finns många olika metoder som man kan prova. Tills man hittar sin. Eller förädlar sin egen metod. Det finns inga rätt eller fel – bara annorlunda. Det är bra att få någon form av vägledning till en början, för att få en slags riktning där du kan öva dig på att se bortom.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Christian Juul Sörensen