Nina Jansdotter1

Dagens samhälle förändras snabbt. Från att ena dagen ha varit översköljd av jobbmöjligheter så kan du nästa dag stå utan några alls. En tid utan jobb kan vara påfrestande men också något som kan vara en grund till personlig utveckling. Det är inte alltid lätt att tänka positivt i en oroande situation, men om du försöker se din arbetslösa tid som en möjlighet att dra lärdomar så blir du bättre rustad för liknande situationer i framtiden. Nina Jansdotter är beteendevetare och karriärcoach och är aktuell med boken Arbetslös men inte värdelös, som hon har skrivit tillsammans med Beate Möller. Här bjuder Nina på fem snabba, inspirerande tips hur du kan peppa dig själv att se ditt värde även när du är utan jobb. 

1. Din identitet

Kom ihåg att din identitet bygger på den du är. På din personlighet, på alla dina styrkor och talanger och värderingar och de finns kvar även under din tid utan jobb. Istället för att kalla dig arbetslös kan du presentera dig som att du är ”mellan två utmaningar” eller något annat som känns rätt för dig.

2. Undvik energitjuvar

Träffa dem i ditt nätverk som orkar stötta dig, snarare än dem som får dig att känna dig som mindre duglig för att du just nu är utan jobb.

3.  Ta ansvar

Visst är det ok att ha en dålig dag eller period men undvik att se dig som ett offer eller att skylla på någon annan att du inte får jobb. Ju mer ansvar du tar, desto mer konstruktiva lösningar kan du oftast komma på. Reflektera över vem du är, vad du vill och vilka jobb du söker. Fokuserar du på rätt saker? Kan någonting i din jobbsökarprocess förändras eller förbättras så du inte lägger tid på saker som inte leder någonstans?

4. Våga misslyckas

Testa nya sätt att söka jobb, på nya arenor du inte brukar vara. Våga misslyckas och ta inte ett nej personligt. Genom att be om feedback på vilket intryck du gjorde på jobbintervjun så lär du dig mer och mer för varje gång.

5. Skaffa förebilder

Vem känner du som hanterar eller hanterade sin period som arbetssökande på att bra sätt utan att de deppade ihop? Vad gjorde de under den tiden? Hur tänkte de? Ta efter det som känns rätt för dig, och låt dig inspireras av dem. Skaffa en anteckningsbok där du skriver upp alla små och stora framsteg du gör i jakten på ett nytt jobb och vilka nyttiga lärdomar du gjort på den resan.

Av Ida Amrén