Jag vill ha en bättre chef

Jag vill ha en bättre chef

Pia Vingestråhle arbetar med ledarskap, föredrag och personlig utveckling. Hon är också författare till böckerna Framtidens ledarskap och Jag vill ha en bättre chef – Nu!. Här delar Pia med sig av sina bästa tips på vad man bör tänka på när man vill skaffa sig en bättre chef. 

1. Välj strategi 

Vilken är din strategi när ledarskapet fungerar dåligt?
a) Väntar och hoppas på att det ska bli bättre
b) Pratar nedlåtande om chefen ibland
c) Undrar varför ingen gör något. Någon borde väl se att det fungerar dåligt här
d) Är intresserad av och beredd på att göra något för att få det bättre på jobbet

Vill du skaffa dig en bättre chef så är alternativ D vägen att gå.

2. Bestäm dig för vad du vill
Fundera över vad som är viktigast för att du ska kunna trivas bättre på jobbet. Vad behöver förändras? Ta fram en idé och ”paketera” den så att den blir enkel och hanterbar. Lyft fram sakfrågor som t.ex. hur ni jobbar, hur mycket ansvar du får ta osv. Släpp tanken på att försöka förbättra din chef. Du kommer aldrig att kunna förändra din chefs personlighet – men du kan bidra till att ledarskapet utvecklas och att ert arbetssätt blir bättre.

3. Ta ett samtal med din chef
Boka ett möte med chefen. Lyft fram din idé om vad som kan bli bättre. Ge chefen chans att ta till sig idén och se nyttan. Var också tydlig med att du är verkligt intresserad av att bidra till att saker fungerar bättre på er arbetsplats. Om det är möjligt – erbjud dig att hjälpa till.

4. Tala med kollegorna
Är chefen inte intresserad av din idé? Tala då med dina kollegor. Har ni samma uppfattning eller en liknande bild av situationen? Kanske kan ni gemensamt lyfta fram era idéer om hur ni kan jobba bättre eller hur ni skulle vilja ha det på jobbet?

5. Led dig själv – se till att du mår bra
Med ett dåligt ledarskap är det extra viktigt att du tar hand om dig själv. Mår du bra har du bättre möjlighet att påverka din situation. Kom ihåg: Det är ingen som tackar dig för att du ”slår knut på dig själv” för att passa in – eller för att du ”biter ihop” så du börjar må dåligt. Var därför uppmärksam på hur du mår, led dig själv och bestäm dig för att ta hand om dig lite extra när ledarskapet inte fungerar så väl.

Läs mer på: Jag vill ha en bättre chef

Skribent: Pia Vingestråhle