Gunnar Martin Andersson1

Det är väldigt vanligt i vårt samhälle att uppleva bristande självvärde. Vi kan känna oss ”dumma”, talangfattiga, mindre värda eller värdelösa. Det kan i sin tur vara en grogrund för självförakt och självsabotage. Kanske börjar vi agera på ett sådant sätt, att våra egna föreställningar om vår värdelöshet kommer att bekräftas. Utifrån transpersonell psykologi är sådana värdelöshetsföreställningar en illusion. Om vi börjar tänka på ett annat sätt om oss själva kan vi lättare korrigera vår kurs och genast börja må bättre. Här kommer några koncentrerade tips för den intresserade.

 

1. Börja meditera över och känn tacksamhet för din kropps enastående konstruktion

Cirka 100 000 miljarder celler samverkar i din kropp just nu för att du skall må så bra som du kan må. Varje cell innehåller ungefär en miljard proteinmolekyler, vilka normalt sett samarbetar perfekt. Ingen dator i världen kan utföra lika många funktioner parallellt som din kropp utför. Du är ett levande underverk. Börja skicka tacksamhetens tankar till din kropps olika organ, från hjärnan ned till tårna. Tacka dina celler för det fantastiska jobb de gör, och tacka din kropp genom att ge den högkvalitativ mat och dryck.

 

2. Du har sannolikt redan löst otaliga problem som du trodde ”nästan olösliga” när du hade dem framför dig

Börja ge dig själv uppmuntran genom att konstatera, när du ser bakåt, att du faktiskt löst alla problem som tidigare funnits i ditt liv, i och med att du nu står här levande. Det är ju riktigt, att just nu undrar du över dina aktuella problem, och kanske du ångrar det sätt som du löste problem på i det förflutna – men det var det bästa som du kom på då, eller hur?

Vi kan alltid i backspegeln tänka att vi kunde gjort på ett annat sätt – men det kunde vi inte, för då hade vi gjort just det. Säg alltså till dig själv, att du gjorde det som du då trodde var det bästa. Förlåt dig själv för dina ”ofullkomligheter” och koncentrera dig i stället på att lösa problem ännu bättre nu och framöver.

 

3. Börja föreställa dig att du har en enorm potential i ditt undermedvetna

Du har, förutom ditt medvetna, psykologiska jag också ett undermedvetet jag, som ger dig tillgång till en mängd kapaciteter utanför det strikt intelligensmässiga. En av dessa förmågor är din imaginationsförmåga, din fantasi, som gör att du kan skapa saker som inte blivit skapade tidigare.

Varenda innovation i världen, från Nikola Teslas växelströmsaggregat till Steve Jobs imaginationer om användarvänliga datorer och de 3D-filmer vi kan se nu kommer ur den förmågan. Vartenda konstverk i världen, från Leonardo da Vincis Mona Lisa till Mozarts ”Trollflöjten” och Bob Dylans ”Like a Rolling Stone”, Isadora Duncans dans och Pina Bauschs koreografi kommer ur samma förmåga. Varenda revolutionerande vetenskaplig teori är inte bara kommen ur observation av data och intelligenta laborationer utan framförallt av imaginationsförmågan. Det är bara att hänvisa till giganter som Albert Einstein och Niels Bohr. Så: Börja föreställ dig att du har denna enorma potential i ditt undermedvetna, och tänk tacksamma tankar över denna kraftcentral, som hjälper dig att förändra ditt liv till det bättre.

 

4. Börja se andra människors negativa kritik av dig och dina skapelser som ”emotionella coacher”

Det finns ”jobbiga” möten för oss alla. Vi kan bli upprörda, arga och ledsna över negativ kritik som vi då tycker är orättvis. Men om du börjar föreställa dig att de här människorna kommit in i ditt liv i funktionen av att vara de som utmanar dig, som påvisar de små (eller stora) saker som sannolikt kan förbättras, kan du också i tysthet börja skicka tacksamhetens tankar till dessa ”jobbiga” människor. Först går det säkert oerhört trögt, det känner jag själv till, men efter hand händer något: du märker att du kan sortera kritiken som antingen…

A. Användbar. Ta till dig den kritik som känns adekvat för att hjälpa dig förbättra din verksamhet eller hur du genomför dina åtaganden på jobbet eller hur du hanterar din parrelation eller funktionen som mamma eller pappa eller syskon eller vad det nu gäller.

B. Inte användbar. Den kritiken kan vara en produkt av avundsjuka eller okunskap. Föreställ dig att du ”skalar av” denna B-del av kritiken och imaginärt kastar bort den i en papperskorg eller bränner upp den.

 

5. Påminn dig varje dag: Du lever här och nu, och du kan omskapa ditt liv här och nu

Det är aldrig försent att börja acceptera, stödja och älska din egen inre storhet. Ung, medelålders eller ”på ålderns höst” har inte med saken att göra. Om du förändrar ditt tänkande NU omskapar du dig själv och din värld! Det handlar inte om att du eller jag skall slå oss för bröstet, placera vårt ego på en piedestal och tillbe oss själva. Det handlar enligt den transpersonella psykologins perspektiv om att du omfamnar den innersta delen av dig själv, den del som är bortom ditt ego.

Vad skulle hända om du sa till dig själv varje morgon: ”Jag kan! Jag förstår! Jag förmår! Jag är kreativ! Jag löser alla problem som kommer i min väg! Jag har en kraft i mig som hjälper mig att hantera alla dagens utmaningar, och jag är tacksam för den kraften! Jag ger tack för den kraften, och jag ger tack till min kropp och mitt sinne. Jag väljer att se och vårda min inre storhet, här och nu, och jag väljer att uttrycka den inre storheten ut i världen! ”

Pröva gärna i en vecka och märk skillnaden. Du kan inte göra det mekaniskt och livlöst. Du behöver tro på det. Därför är det enklast att göra det i två faser:

A.

När du har möjlighet: Slut ögonen, andas djupt några gånger. Rör dig mot ditt centrum i din tanke. Känn att du är där.

B.

Lägg in dessa fraser eller några andra som passar dig ännu bättre, fraser som passar din personlighet och din strävan. Vårda din egen inre storhet, ta hand om den, och den handlingen ger dig tiofalt och hundrafalt tillbaka, till dig och till andra människor.

Du har lierat dig med din egen inre outtömliga kraftkälla, din inre storhet.

 

Gunnar Martin Aronsson

Coach, kursledare, författare