Tor Sjödin  Foto: Thea Sjödin

Tor Sjödin
Foto: Thea Sjödin

Trafiktempot idag är högre och många bilförare är stressade. Det finns dock grundläggande regler och principer som man kan tillämpa för att undvika olyckssituationer så långt det går. Här delar Tor Sjödin, grundaren av irezQ (en trafiksäkerhetsapp) med sig av fem viktiga tips på hur du kör säkrare.

1. Ring inte medan du kör, men om det är absolut nödvändigt, använd hands-free. Ta för vana att aldrig sms:a under körning.

2. Håll dig till hastighetsbegränsningen och se till att komma iväg i god tid. Att hålla avstånd till framförvarande fordon är mycket viktigt. Ta en paus då och då vid långkörningar för att sträcka på dig och få frisk luft. Ät så du har energi och orkar mer.

3. Trötthet kan leda till onödiga olyckor, så se till att vara utvilad inför körningen. Då orkar du vara uppmärksam på hur andra trafikanter beter sig. Följ trafikens rytm i möjligaste mån. Om du trots allt känner dig trött – välj då kollektivtrafik om det går.

4. Är fordonet i trafiksäkert skick? Du som förare ska kontrollera om du har rätt lufttryck i däcken, kolla olja och kylarvätska, se till att rutorna är rena så att du kan se ordentligt och glöm inte att kolla så att bromsarna tar som de ska.

5. När det gäller nykterhet och medicinsk påverkan så tänk på att du har ett ansvar för dig själv och för dina medtrafikanter. Sätt dig inte bakom ratten om du har druckit alkohol eller har tagit mediciner som kan göra dig dåsig – din reaktionsförmåga och ditt omdöme försämras väsentligt.

www.irezq.se