Isabella Petersson

Isabella Petersson

Jag, Isabella, har jobbat med försäljning i ca 5 år, först som anställd och numera som frilansande säljare som hjälper företag med att sköta och förbättra försäljningen helt eller delvis. Att bli säljare var inget jag någonsin drömt om och i början skämdes jag över att vara säljare – man vill ju inte vara en ”sån där krängare”. Men med tiden växte en insikt fram om att jag faktiskt gjorde mina kunder mer nöjda än de varit tidigare och med det kom en ödmjuk stolthet. Den stoltheten önskar jag att alla kan få känna, vare sig man jobbar som anställd säljare eller som egenföretagare med ansvar för såväl kärnverksamhet som försäljning. Och glöm inte att de flesta säljare inte är födda med försäljning i sitt DNA, men som med alla färdigheter blir man bättre av träning!

1. Jobba aktivt med din självbild. Du är fantastisk, precis som många av de människor du kommer få träffa som säljare.

2. Tänk aldrig på pengar. Tänk alltid på kundens bästa; i längden blir det otroligt mycket mer lönsamt även om du tappar en order idag för att du låter bli att dra en ”vit lögn”.

3. En kund köper otroligt sällan vid första, andra eller tredje kontakttillfället. Var tålmodig, fråga inte om order för tidigt.

4. Sälj-jobb är inte magi. Varje säljare har såklart sin egen styrka, men ofta är det faktiskt så enkelt som att hålla reda på olika case hos kunderna och på ett strukturerat och respektfullt sätt följa upp och driva dessa case.

5. En kund hör sällan själv av sig efter ett möte/telefonsamtal även om ni kommit överens om att det är kunden som ska lämna uppgifter för att ni ska kunna komma vidare. Det är alltid säljarens ansvar att t.ex. sammanfatta mötet i ett mail och tydliggöra vilka actions som ligger härnäst. Och det är alltid säljarens ansvar att vara den som tar kontakt även i fortsättningen.

Bonustips: Om du är nervös innan ett möte så lägg några minuter för dig själv innan mötet, hitta en plats i tanken som du blir lycklig av, och ta med dig känslan in på mötet.

Isabella Petersson

Läs mer på: isalesagency.se