Zaiga och Thomas Magnusson

Zaiga och Thomas Magnusson

För att skapa bättre affärer är säljteknik väsentligt för att lyckas. Zaiga och Thomas Magnusson driver Magnusson & Magnusson, ett företag som ger rådgivning inom modern säljretorik och presentationsteknik. Här avslöjar de toppförsäljarnas bästa tips på hur du går vinnande ur säljpresentationen.

1. Använd Storytelling
Du har ungefär en minut på dig att få kunden att tycka om dig. Genom att berätta något personligt om dig själv, kopplad till det du vill sälja, skapar du ett förtroende och ökar trovärdigheten som säljare.

2. Lär dig komma ihåg namn och lär känna din kund
Det finns inget så världsligt som namn. Att lära sig personers namn snabbt och ställa frågor om kundens åsikter är ett bra knep för att få honom eller henne att känna sig speciell. Om du vet vad kunden är ute efter och tycker om blir det lättare att veta vilka argument som du kan använda.

3. Skrota alla ursäkter
Säljare i världsklass har två saker gemensamt; de är disciplinerade och uthålliga. Sätt tydliga mål och sluta inte förrän du har uppnått dem.

4. Ge substans till det du säger
Allt hänger dock inte på det du säger – det du säger måste också få stöd av din presentation. Om din presentation ser halvdann ut kommer helhetsintrycket att dras ner. Lägg därför alltid ner mycket tid på att göra ditt material professionellt och inspirerande.

5. Våga be om hjälp
Ibland kan det vara svårt att själv se vad man måste bli bättre på och det är inget fel med det. De flesta idrottsmän har en coach som finslipar deras tekniker; att be om hjälp när det behövs är viktigt i alla branscher, även inom försäljning.

Läs mer:

Skribent Johanna Järvstråt