Fotograf Claes Rosengren

Fotograf Claes Rosengren

Framtiden för kvinnliga pensionärer ser inte ljus ut. Hela 50 % av alla kvinnliga pensionärer lever under existensminimum, men det behöver inte vara så. Här ger Sami Sulieman, ekonom och koncernchef för Prescott Lewis, sina tips på hur du tar dig ur fattigfällan.

1. Ta upp huvudet ur sanden
Pension är inget roligt ämne, men det är ett ämne som inte löser sig själv. Sluta sticka huvudet i sanden och bestäm dig för att se över din pension.

2. Räkna bort din livskamrat
Förlita dig inte på din livskamrats pension eller hens efterlevnadsskydd. En av er kommer att stå ensam en dag – så fungerar tyvärr livet. Du måste därför helt och hållet utgå från din egen individuella pension och göra den till något bra.

3. För ett samtal med din livskamrat
När det orange kuvertet kommer kan det vara bra att ta upp ämnet pension och se hur ni tillsammans kan förbättra läget om din partner dör. Ska den som tjänar mer lägga undan lite extra eller ska ni teckna en seniorförsäkring? Våga lyfta frågan.

4. Tänk lite mer på dig själv
Ett alternativ kan vara att belåna huset och göra det till din tillgång. Genom att belåna en del av huset kan du exempelvis få ut en miljon kronor att leva för och lämna efter dig två miljoner istället för tre. Det är fortfarande mycket pengar. Att inte ha råd att göra något när man är ledig resten av sitt liv för att barnen ska få tre istället för två miljoner är långt ifrån nödvändigt.

5. Våga be om hjälp
Be ett företag om hjälp med att planera din pension och ditt sparande för att säkra din framtid.

Skribent Johanna Järvstråt