Robert Svedberg driver Compact-Living.com, en sida som med sina loftsängar, tips och råd hjälper människor som bor trångt att frigöra mer yta. Allt du behöver göra är att börja tänka smartare. 

1. Tänk på höjden 
Stadsplanerare har fattat grejen – vi blir allt fler människor på en allt smärre yta, vilket resulterat i att vi bygger högre och högre. På samma sätt behöver trångbodda utnyttja alla väggar och höjder i hemmet till fullo när de planerar sin yta.

2. Rensa bort det du inte använder 
För att ditt hem inte ska bli rörigt och skapa osämja är det viktigt att hålla rent. Detta gör du enklast genom att inte ha för många saker; rensa bort och sälj det du inte använt på ett år. Därefter kan du – om du känner att du klarar av det – tillämpa ”en sak in – en sak ut”-regeln. På så sätt kan du hålla ditt hem snyggt även i fortsättningen.

3. Gör smartare köp 
När du väl köper nytt, försök att välja möbler som tjänar mer än en funktion eller som lätt kan anpassas utefter många olika situationer, som exempelvis ett bord som går att fällas ihop och bli mindre – eller större.

4. Lura ögat 
För att hemmet ska kännas större kan du även med många speglar lura ögat att det är rymligare än vad det är. På så sätt kan du öka trivseln och känslan av rymd i hemmet.

5. Sist men inte minst – planera! 
Planera varje kvadratmeter noggrant. Bor ni flera är detta ännu viktigare då människan behöver ett ställe där man kan vara själv på och komma undan lite. Ett sätt att planera är därför att exempelvis installera en loftsäng eller genom att sätta in en avskärmare.

 

Skribent Johanna Järvstråt