Yvonne Nyman Sand1 2

Många har svårt att ta emot beröm då det kan vara en inbyggd känsla av att inte ”vara värd” och att jantelagen har flyttat in i kroppen av någon anledning. Vad är det som gör att det är lättare för många att ta emot kritik än beröm? Här kommer fem snabba tips som du kan tänka/agera när du får beröm

1. Träna på att bara ta emot beröm

Säg ingenting först som till exempel ”Ja, men titta på dig vad du kan…” eller en klassiker som ”Asch, den här gamla tröjan…”. Utan lyssna, ta emot och låt det smälta in i kroppen så du riktigt känner hur gott det känns!

2. Skämta inte bort berömmet så det blir förstört för både dig själv och den som ger

En del är experter på att säga ”Åh, vad vill du ha nu av mig…”. Detta sker oftast när den som tar emot, tycker det är genant, jobbigt och obehagligt och inte vet riktigt hur man ska reagera/agera. Säg ingenting, och om du känner att du måste säga någonting försök med bara att säga ”Tack!”

3. Kom inte med några bortförklaringar eller förminska berömmet

Börja inte prata om annat, till exempel som ”det var inte så avancerat…” utan lyssna, ta emot och känn in.

4. Du kan vänta med att säga tack

Om du får beröm när du befinner dig i någon grupp, tacka efteråt om det inte känns behagligt att göra det inför alla i gruppen.

5. Stanna upp i din tanke, tacka tyst för dig själv

Känn efter om du verkligen behöver säga något mer än ”Tack, vad glad jag blir!”

Det är många som inte är vana att få beröm och det är ett invant beteendemönster. Vill man göra en förändring måste man träna.

Av Yvonne Nyman Sand