Om du tar hand om din munhälsa så förbättrar du oddsen för att få ha kvar dina tänder och ett tandkött i bästa skick hela livet. En god munhälsa kan också ha betydelse för hela hälsan och kan ”mota Olle i grind” när det gäller en del andra sjukdomar. Här kommer konkreta tips från inspirerande Ingela Janlert:

1. När du vaknar på morgonen kan du borsta tänderna och skrapa din tunga innan du dricker ditt morgonvatten. På så vis slipper du svälja ner alla läbbigheter som luktar illa i munnen på morgonen och magen blir glad!

2. Tvätta din tandborste, tungskrapa och tandborstmugg minst en gång i veckan. Det är som att diska ur  vattenglas eller tallrik.

3. När du borstar tänderna är det bra att välja en tandborste som är mjuk (soft) och tänk på hur du tar hand om varje enskild tand. Bli vän med varje tand. Lär känna dem. Och när du borstar med din mjuka borste drar du försiktigt borsten i gommen, på tungan, under tungan, på tandköttet runt om alla tänder och på insidan av dina kinder. Det här är kärlek till hela din munhåla. Om du använder eltandborste så rekommenderar jag att du har en mjuk borste för allt annat i munnen förutom tänderna.

4. Dålig andedräkt kan  komma från magen och inte bara från tänderna. Sug på lite kryddnejlika efter maten. Du kan tugga på lite persilja efter maten eller dricka citronvatten och gurgla lite.

5. Det finns fiffiga engångstandpetare med tandtråd på. Perfekt att ha med sig i fickan eller handväskan. När du har ätit så kan du pilla bort lite mellan tänderna med petaren och även använda tandtråden lite där det behövs innan desserten kommer in. Det går alldeles utmärkt eftersom den är så liten och du har din andra hand för munnen som skydd så dina middagskamrater slipper se in i din mun. Ta lite vatten och skölj diskret. Ingen fara att svälja det eftersom det nyss var mat på din tallrik. Rekommenderar verkligen att du använder tandtråd en gång om dagen. Om du har svårt för det kan du börja med en gång i veckan och sen sakta öka på. Efter en månad kanske du gör varannan dag och efter ett år varje dag. Det är ju fantastiskt!

Lycka till!

Ingela Janlert