Ana Gabriela Acosta1

Ana-Gabriela Acosta är rekryterare för ROI:recruit och tar emot många telefonsamtal i sitt jobb. Som rekryterare har hon ofta tio eller fler rekryteringsuppdrag på gång samtidigt. Till varje jobb är det vanligtvis 50 – 150 sökande och av dem är det många som ringer. Här beskriver hon i form av fem snabba tips vad du kan tänka på när du ringer till en rekryterare.

1. Se saken ur deras perspektiv. Läs annonsen i lugn och ro, anteckna kommentarer, frågeställningar, m.m. som du får när du läser den. Titta på vilken profil som beskrivs i annonsen vad gäller arbetslivserfarenhet, utbildning, egenskaper, m.m. – vem söker de?

2. Sätt ord på hur du matchar vad de söker. Anteckna några punkter om hur du matchar profilen som beskrivs i annonsen samt varför du tror att du passar i just den organisationen.

3. Öva innan du ringer. Verbalisera gärna dina argument högt för dig själv innan du ringer. Det är annars lätt att ringa exalterat och glömma när man väl har rekryteraren på tråden.

4. Sitt ostört. Ring när du kan sitta ostört och ostressat. Du kommer att känna dig säkrare och framstå som det.

5. Se till att rekryteraren sitter ostört. När du har rekryteraren på tråden – fråga om personen har ett par minuter innan du framför ditt ärende. Det visar på framförhållning hos dig som sökande och om rekryteraren inte är stressad när ni talas vid blir samtalet mycket bättre för er båda.

 

Skribent Carin Andrén