Cecilia+Kärvegård1

Du har säkert hört talas om att en del människor påverkas negativt av att se sina vänners positiva statusuppdateringar på Facebook. Studier har visat att Facebook kan ge depressiva symptom då man ser att andra har så lyckade liv och man tycker att ens eget är mer eller mindre misslyckat i jämförelse. Är du en av dem som kan bli deppig när du Facebookar så har du nytta av de här tipsen:

1. Jämförelser med andra

Att hela tiden jämföra sig med andra är ett hemskt gissel och bottnar ofta i låg självkänsla. Det är ungefär som att jämföra en Kiwi och en Banan, de har helt olika förutsättningar och kan inte närma sig varandra i smak, form eller färg. Om du ska jämföra dig med andra så ska det vara med de som har exakt likadana förutsättningar som du för att det ska ge en rättvis bild. Du, jag och alla andra är chanslösa i jämförelser med andra som har helt andra förutsättningar. Så, sluta jämför dig med dina vänner på Facebook.

2. Tänk logiskt

Det är viktigt att tänka logiskt när du läser vad som skrivs på Facebook. Vi tar din vän Anna som exempel. Hon delar med sig av bilder från sin semester i Brasilien och nu ska vi tänka logiskt: gör hon det i förhoppningen att alla hennes vänner ska känna sig misslyckade och sämre än henne? Gör hon det för att ditt liv ska framstå som tråkigt och innehållslöst? Blir ditt liv automatiskt tråkigare och sämre för att Anna är i Brasilien? Eller delar hon bilderna helt enkelt för att hon är glad över att vara i Brasilien och med förhoppningen att hennes vänner ska glädjas med henne?

3. Glädjas med andra

Det är en skön känsla att kunna glädjas med andra. Så nästa gång en vän delar något väldigt positivt i sin status, nytt jobb, befordran, flashig resa, ny bil mm, prova då att känna dig glad för den här vännen.

4. Låt dig inspireras

Bli inspirerad av dina vänners uppdateringar. Kan hon/han så kan jag! Låt dig inspireras av dina vänners ”roliga liv” genom att se vad de gör så kan du bli mer inspirerad till att skapa det liv du själv vill ha, och det du inte vill ha.

5. Granska ditt eget agerande

Titta på hur du själv facebookar och varför du skriver det du gör. Visar du upp din allra sämsta sida när du uppdaterar din status? Lägger du upp sådant som du är övertygad om att ingen vill läsa? Lägger du ut en bild på din nya bil för att visa att alla andra har mycket sämre bilar? Skriver du positiva saker bara för att skryta?

Vi människor fungerar i stort på liknande sätt och något som de flesta tycker om att uppnå med sin statusuppdatering är att få många ”gillningar” och kommentarer. Det är sällan vi vill att andra ska må dåligt eller känna sig misslyckade för att deras liv skulle vara sämre än vårt eget. Fundera över hur och varför du själv facebookar så ser du ungefär hur andra fungerar.

http://klokegard.se/blogg

Av Cecilia Kärvegård