Foto: Olivia Isaksson

Foto: Olivia Isaksson

Facebooks är en oslagbar kanal på många sätt, till exempel för att hålla kontakt med avlägsna vänner och när man vill nå och kommunicera med många. Det man inte bör glömma är att det är en kommersiell kanal, att allt lämnar spår samt att vara källkritisk. Här kommer fem tips från Nina Jansdotter om hur man undviker Facebooks svagheter.

1. Se uppdateringarna på gillasidor

Facebook har strypt flödet av uppdateringar från gillasidor kraftigt, såvida inte innehavaren betalar för att alla uppdateringar ska visas i nyhetsflödet. Genom att markera ”Ta emot aviseringar” på gillasidan får man en avisering och kan ta del av alla uppdateringar.

2. Med gruppindelningar kan du styra vem som ser vad

Genom att dela in sina Facebook-vänner i olika grupper är det enklare att rikta uppdateringar och kunna vara både privat och offentlig på sin personliga Facebook-sida. Mest osynligt och privat är Facebooks hemliga grupper, dit man måste få en inbjudan för att ingå.

3. Respektera andras integritet

Fråga om det är ok och förklara sammanhanget innan du taggar andra personer.

4. Presentera dig

När du skickar vänförfrågan till någon du inte känner, tala om vem du är och gärna varför du vill bli Facebook-vän. Ställ motsvarande frågor om du får en vänförfrågan från någon som du inte vet vem det är. På så sätt kan du undvika falska profiler.

5. Var källkritisk

Kom ihåg att vara källkritisk. Det kan finnas bakomliggande, dolda motiv som du inte vill bli delaktig i. Tyvärr finns det sådana som utnyttjar andra människors engagemang och vilja att hjälpa till.

Av Christina Hultman