Solen är härlig, men kan vara farlig så här på sommaren. Hudcancer kan även uppkomma av andra anledningar, men risken att drabbas ökar för varje gång du bränner dig i solen. Dock ökar även överlevnadschanserna ju tidigare cancern upptäcks, så här kommer fem snabba tips på vilka leverfläckar som du bör visa för en hudläkare. Grundregeln kallas för ”The Ugly Duckling Rule” och går helt enkelt ut på att hitta den fula ankungen som skiljer sig från mängden.

1. A – Asymmetry (asymetri)

Den ena hälften av leverfläcken är av en annan storlek än den andra hälften.

2. B – Borders (gränser)

Leverfläcken är ojämn i kanterna och ser utsmetad ut.

3. C – Colour (färg)

Fläcken har annorlunda färg än dina andra leverfläckar. Den kan också ha en bit som är av annan färg än övrig leverfläck. Ofta är de farligaste leverfläckarna mörkbruna eller nästan svarta, men även om den skiljer ut sig genom att vara blekare än övriga leverfläckar kan det vara värt att kolla upp den hos en läkare.

4. D – Diameter (storlek)

De flesta melanom är hela 6 mm i diameter när de upptäcks. Men de kan även vara mindre. Vänta inte för att se om de växer om någon av de andra varningssignalerna stämmer in. Ju förr melanom upptäcks desto större är chansen att du slipper spridning.

5. E – Evolution (utveckling)

Har leverfläcken utvecklats över tid? Ändrat färg eller storlek? Ett smart tips här är att dels låta någon vän, förälder, syskon eller partner hjälpa till att hålla koll regelbundet (till exempel på ryggen där det kan vara svårt att själv se), men även att med hjälp av en vanlig enkel kamera eller mobilkamera fotografera leverfläckarna regelbundet.

 

Av Malin Lundgren, frilansjournalist

bloggar på http://malinmelanom.blogg.se