Daniella Ibis1

Daniella Ibis är rekryterare, författare, försäljningschef samt moderator och konferencier. I sitt jobb har hon lärt sig att det ger stora karriärfördelar om man nätverkar på ett generöst sätt. Här delar hon med sig av fem bra tips på hur du bygger ditt nätverk genom att samarbeta och hjälpa andra. 

1. Ha ett längre perspektiv 

Att ge till andra ger tillbaka om man har lite längre perspektiv, det kan du lita på. Tänk större än vad du får tillbaka här och nu. Generösa nätverkare fokuserar mer på de långsiktiga fördelarna med att nätverka än på vad de vill ha ut av varje enskild affär.

2. Samarbete ger fler kontakter 

När du samarbetar med andra får du också ta del av deras kontakter och kontakternas kontakter. Det är därför bra att se andra som samarbetspartners snarare än som konkurrenter. Fler är starkare än en enskild individ.

3. Vässa dina kunskaper

På en öppen marknad är det alltid fler som vill åt samma kunder. Desto bättre du blir på det du gör och kan erbjuda, desto större chans finns för dig att göra affärer med de kunder som passar dig. Hänvisa de kunder som inte är helt rätt för dig till de i ditt nätverk du vill rekommendera, så kommer andra att göra samma tillbaka till dig förr eller senare.

4. Att hjälpa ger välbefinnande

Själva känslan av att vara en snäll människa som är generös med sig själv, sina kontakter och sin kunskap ger i sig ett behagligt välbefinnande. Att vara glad och ha roligt på jobbet är en bonus som ofta ger ringar på vattnet så att fler vill vara i din närhet och en positiv karriärspiral är igång. Dessutom, om man älskar sitt jobb blir man automatiskt mycket bättre på det!

5. Sociala medier gör det lättare

Med sociala medier är det enkelt och tidseffektivt att nätverka, tacka och prata om andra på ett positivt sätt. När du lyfter andra på sociala medier så kommer fler att vilja följa dig och även lyfta fram dig. Win-win på bästa möjliga sätt.

Av Nina Jansdotter