Malin Dohlwitz Strindlund1

Malin Dohlwitz-Strindlund är VD för CoachPower Sweden AB och har skrivit boken Tuff kärlek – för ledare tillsammans med Örjan Strindlund och är även krönikör på Dagens VD. CoachPower jobbar med ledarskap i näringslivet och med toppolitiker. 75 % av kunderna är kvinnor. Det beror främst på att kvinnor är mer prestigelösa än vad män är. Kvinnor är mer intresserade av att utveckla sitt ledarskap generellt. Kvinnor är modigare, vågar tänka annorlunda och nytt och kvinnor inser att de inte kan och vet allt bäst själva. Dessutom är kvinnor grymma på att öka lönsamheten och omsättningen när de väl får coaching i det de redan vet att de behöver göra. Här kommer fem tips till kvinnor för att minska löneskillnaderna till männen samt få in fler kvinnor i ledningsgrupper och styrelser:

1. Välj din chef
Det finns bra både manliga och kvinnliga chefer och det finns dåliga. Generellt överlevererar kvinnor och låter sig utnyttjas utan att ställa krav. Bra chefer ser kvinnor och män som överlevererar, ger dem uppskattning både i ord och i lönekuvertet i relation till leveransen. De förstår att de annars förr eller senare får en missnöjd duktig medarbetare som till slut slutar. Många är de chefer som fått panik när det är nog och deras duktigaste medarbetare slutar.

2. Byt chef och företag oftare
Kvinnor stannar ofta för länge på företag som de egentligen är missnöjda med. Det kan bero på dåligt självförtroende, att de bryr sig lite för mycket om sina medarbetare som inte heller trivs och det kan bero på helt vanlig feghet. Sluta mesa, se hur bra du är och byt både chef och företag om du inte är nöjd. På så sätt kan du bli en bra chef på ett annat företag åt andra kvinnor och män.

3. Lär dig löneförhandla
Kvinnor är ofta urusla på att löneförhandla. Hur ska löneskillnaderna kunna minskas om kvinnor själva inte blir duktiga på att löneförhandla? Detta är särskilt vanligt hos mellanchefer. Här har kvinnor både ett stort ansvar för sig själva och för hela löneklyftan mellan kvinnor och män. Vi brukar säga att kvinnor förhandlar inte bara för sig själva utan för alla kvinnor. Detta gäller även kvinnor och män som driver eget. I Sverige är många rädda för att ta betalt för vår ofta oerhört stora kompetens och leverans.

4. Fokusera och berätta om det som görs som är bra
Professor Anna Wahl höll ett föredrag på Styrelsebalansdagen där hon bl.a. visade hur kvinnor tagit plats i styrelser de senaste 20 åren. Vi har långt kvar och det var helt katastrofalt för 20 år sedan, men det har hänt otroligt mycket på 20 år. Ändå har vi fokus på hur dåligt det är nu. Tänk vad som skulle hända om vi skiftade fokus och ser vad som faktiskt har hänt. Då skulle vi kunna lära av vad vi gjort rätt och göra mer av det, vilket i alla fall jag vet är mer fruktsamt än att bara fokusera på hur dåligt det ser ut idag och gnälla om det.

5. Berätta om bra ledare som lyfter fram kvinnor på ett bra sätt
Skriv om dem i media – låt dem berätta hur de tänker och hur de gör så att fler kan ta efter.

Med vänliga hälsningar

Malin Dohlwitz-Strindlund
CoachPower Sweden AB
www.coachpower.se