Foto Oliver Wöhling

Foto Oliver Wöhling

Många småföretag behöver ett nytt webbsystem eller deras webbsystem behöver en uppdatering. Vad är viktigast att tänka på?

1. Kommunikation och samarbete med leverantören

Trots all teknik, kommunikationen är det viktigaste inom IT. Vilken erfarenhet har leverantören? Tänk på att systemutveckling inom IT är mycket mer än bara design och programmering. Bra systemutvecklare har en helhetssyn inom hela projektflödet. Fråga tills du verkligen förstår hela lösningen.

2. Förberedelse och krav

En bra förberedelse är nyckeln till ett lyckat projekt. Var väldigt tydlig med dina krav och frågor. Definiera vad företagets budskap är, hur företagets tjänster och produkter ska presenteras. Sammanställ material som verksamhetsbeskrivning, logotyp, videos, fotos. Diskutera med leverantören om era krav täcker allt som är viktigt för ett bra webbsystem, till exempel responsive design, länkar till sociala medier, SEO, hosting.

3. Tid och Kostnader

Bestäm din egen tidsgräns och din budget. Ofta levereras ett startpaket till ett fast pris. Definiera exakt vad som ingår i startpaketet. Om ni kommer överens om arbete till timpris då är det essentiellt att förstå vad som ska utföras och hur mycket tid det kommer att ta.

4. Utveckling och Kvalitetssäkring

Det viktigaste med ett bra webbsystem och IT-system är att det är användarvänligt, bra strukturerat, enkelt och effektivt. Ställ krav på standardverktyg och vanliga programmeringsspråk. Många olika komponenter, speciella lösningar och många gränssnitt kan leda till längre utveckling och högre felkänslighet. Antal sidor, grafiskt arbete och speciella lösningar påverkar priset. Systemet måste testas noggrant, helst på olika plattformar (desktop, smartphone, surfplatta), inom olika operativsystem (Windows, Mac) och inom olika webbläsare (Internet Explorer, Safari, Firefox, Google Chrome).

5. Förvaltning och Felhantering

Säkerställ att ni får utbildning och dokumentation om systemet! Hur hanteras fel (t.ex. fel inom webbsystemet, virus)? Kommer ni att samarbeta med webbsystemleverantören eller kommer ni att samverka med andra IT-proffs inom förvaltningen?

Lycka till med ert nya webbsystem!

Av Diana Bendig-Stenberg

Diana Bendig-Stenberg är IT konsult inom systemutveckling, projektledning och IT service management.