Vad gör du när hjärnan kokar över?

Här kommer 5 tips på enkla sätt att minska intensiteten och stressen i ditt huvud samt öka resultat, effektivitet och glädje. Några kallar det för ”meditation” andra benämningar kan vara ”vila”, ”avslappningsövningar” eller ”fokuseringsövning”. Välj den du gillar.

1. Sitt bekvämt, inga armar eller ben i kors, blunda och andas in samtidigt som du räknar till 4, håll andan när du räknar till 4 och andas ut samtidigt som du räknar till 8. När du andas in så ska din mage och bröstkorg bli stor och när du andas ut så trycker du hela bröstkorgen och magen in mot ryggraden och tömmer ut all luft. I början kan det vara svårt och då får du räkna lite fortare. När du blir mer van så kan du räkna mer långsamt. Du kan göra detta 1 minut eller 1 timme. Du bestämmer och tar den tid du vill och har tid med just då. Varje minut är en vinst. Ibland kan du bli trött och ibland ger den dig energi och fokus. Varje tillfälle är unikt. Precis som du.

2. Välj en vacker bild eller tavla på din vägg. Sitt bekvämt i en stol och titta på en punkt på denna bild i 5, 10 eller 15 minuter. Gör inget annat än att titta på den valda punkten. Låt andningen gå i den takt den vill. Släpp ner axlarna och slappna av i käken och dina tår.

3. Ligg bekvämt på rygg i din säng eller på golvet. Benen en bit isär och armarna längs kroppen. Handflatorna uppåt. Blunda. Börja att känna efter i dina tår, fötter, smalben, vader, knän osv hela vägen upp och genom armarna och sedan upp i hårbotten. Gå igenom hela kroppen och bara känn efter. Värdera eller analysera ingenting. Bara reflektera. Om du vill kan du ha en stillsam fin lugn musik på, gärna instrumental i så fall. Du kan göra den på 5 minuter, 15 minuter eller hur lång tid du vill upp till en timme. Du väljer att göra den så länge du vill, har tid eller behöver just den dagen.

4. Stå på en matta axelbrett med fötterna och armarna hängande längs sidorna. Ställ din klocka på 7 eller 14 minuter för när du väl har börjat kan du inte hålla koll på tiden. Börja skaka med dina lätt böjda knän och låt hela kroppen följa med i dina försiktiga skakrörelser. Efter en liten stund skakar hela din kropp, huvud, armar, stuss, ben osv… (du ska inte skaka ditt huvud överdrivet mycket bara) Det hela börjar med dina knän och sedan får du med hela kroppen. Det här är som en islossning och är otroligt skönt att börja morgonen med. Du kommer att bli svettig och till en början är det jobbigt, som ett litet träningspass och det är jätteskönt.

5. Huvudstående 1 minut lite då och då är mycket skönt för att stilla hjärnan. Mer blod i hjärnan som stödjer vårt nervsystem och ökar vårt immunförsvar och hjälper lymfsystemet. Du kan stå på händer eller på huvud. Se till att ha en skön kudde om du väljer att stå på ditt huvud. Luta dina ben mot en vägg och be en vän om hjälp om du är ovan. Kom ihåg att spänna dina magmuskler så att du inte ”säckar” ihop. Har du en Yogagunga kan du hänga upp och ner i den. Max 1 minut per gång bara. Om du har högt blodtryck, hostar eller har din menstruation så ska du inte välja denna övning. Var försiktig när du går ur övningen eftersom du kan bli lite yr. Sitt en stund och vänj din kropp innan du reser dig upp.
Det är bra att ställa din timer så du vet när du ska sluta.

Om du vill göra din övning varje dag så kommer du att märka stor skillnad i ditt liv. En metafor som finns är att du skapar ett skydd runt omkring dig som i en teflonpanna. När du konfronteras av omgivningen under dagen så blir du inte lika påverkad negativt utan du kan se med mer klara ögon. vad som händer och RE-agerar inte på samma gamla sätt utan får ett lugnare yttre och får lättare att tänka efter och välja rätt agerande. Om du gör övningarna någon gång ibland ska du komma ihåg att det är mycket bättre än inget alls!

Varför dessa övningar:
Jo, det är avstressande, långsiktig god hälsa, ökar ditt immunförsvar, stärker ditt nervsystem, bättre koncentrationsförmåga, mer närvaro, minskad ångest och depression, ökad kreativitet och smärtlindring och mycket, mycket mer.

LYCKA TILL!

Ingela Janlert