Ayurveda är en flera tusen år gammal kunskap med rötterna i bland annat Indien, Sri Lanka och Tibet och baserar sig på kunskapen om de fem elementen eller grundkvalitéer i tre metaboliska system vilka kallas doshor.  Ayurveda betyder kunskap om livet och lär oss hur vi genom att bli medvetna om vilket element som påverkar oss mest kan skapa bättre balans i vardagen. En av de tre doshorna är Vata. Vata-personer är kvicktänkta, flexibla och kreativa. En vata är en person som har många projekt på gång samtidigt och vars inspiration flödar trots att det inte alltid finns en plan för hur projekten skall genomföras. Personen har oregelbunden hunger och matsmältning, lätt sömn och oregelbunden fysisk uthållighet. En vata upplevs ofta som väldigt ombytlig och lite flaxig, och har rykte om sig att ha svårt att hålla tider.

1. Regelbundenhet

En Vata- person mår bra av att hålla regelbundna tider både när det gäller matvanor och sovtider. Detta skapar grunden för balans i en omtumlande värld.

2. Varm mat

Vata har egenskaper som torr, lätt, kall och mår därför bra av att äta och dricka varmt. Rotfrukter, soppor, gratänger är en bra energikälla för en vata- person.

3. Tid till eftertanke

Ta långsamma promenader i naturen, gärna i skogsmiljö. Ta dig tid att känna marken under dina fötter, doften från naturen runtomkring dig, och ge plats för dina egna känslor och tankar.

4. Meditation

Meditation och avslappning är väldigt välgörande för en vata- person, även om hen inte alltid känner att hen har ro att slå sig ner utan att göra någonting.

5. Gör noteringar

En vata- person har ofta många idéer och tankar, men sällan någon konkret plan. Om det finns en plan kan den kännas väldigt svår att följa, ja nästan som en begränsning. Men du som har mycket av Vata -energi inom dig, skriv gärna ner dina idéer och tankar så att du sen kan gå tillbaka och se om du fortsättningsvis vill genomföra dessa.

 

Av Britt-Marie Löw

vatabalans egen