Daniella Ibis

Daniella Ibis

Moderatorns roll är att hålla ihop hela eventet, från början till slut. Det är moderatorn som presenterar alla talarna – och givetvis har moderatorn intervjuat deltagarna för eventet. Som moderator måste man hela tiden vara ”på tå” och lyssna på talarna, för att sedan kunna ställa de rätta frågorna. Samtidigt ska man även ha koll på publiken – tycker publiken att det är intressant eller är de uttråkade? Vill publiken ställa frågor eller ha synpunkter? Det ska man också ha koll på – samtidigt som man kan ska kunna avbryta om det krävs. Vidare ska moderatorn ha stenkoll på tiden och vara väl införstådd med att moderatorn inte är där för att ”tycka” något. Daniella Ibis, headhunter, moderator/konferencier och författare, bjuder här på fem snabba tips på hur man lyckas som moderator.

Utöver att det ska vara kristallklart vilket datum, var själva eventet ska rum, vilken tid det börjar och slutar, vad det heter och vem beställaren är:

1. Hur många talare kommer att involveras?

2. Utöver talarna, kommer man ha debatt/panelsamtal?

3. Om ja, är det samma talare som redan är identifierade som ska ingå i panelen? Om nej, hur många och vilka personer kommer att ingå i panelen?

4. Vilka får inbjudan till eventet och hur många kommer?

5. Sista och i särklass viktigaste punkten: var mer än ordentligt påläst. Att göra en grundlig research och intervjua alla deltagare tar tid. Men det är det som avgör om du är en bra moderator eller inte; hur påläst du är och hur mycket du vet om både personerna och ämnet du ska moderera!

http://daniellaibis.com