Tor Sjödin Foto: Thea Sjödin

Tor Sjödin
Foto: Thea Sjödin

Världen är full av byrålådor med idéer som glömts bort och aldrig får se dagens ljus. Många vet helt enkelt inte vad de ska göra med sina idéer och släpper dem istället för att gå vidare med dem. Har du bra idéer som du drömmer om att utveckla så får du här fem suveräna tips av uppfinnaren och entreprenören Tor Sjödin på irezQ.

1. Sök på nätet och hör dig för inom det område där du fått din idé för att se vad som gjorts och vad som redan finns.

2. Vänd dig till människor som du litar på och berätta om din idé för att få feedback. Du kanske kan få tips och ytterligare idéer som hjälper dig på vägen.

3. Skriv ner hela idén och hur du vill utveckla den, kundsegment, nyttan, kostnader och så vidare, så att du har en klar plan över det projekt som ska utveckla din idé. Väldigt viktigt om du ska söka sponsorer eller olika typer av samarbeten.

4. Kontakta Almi, science parks eller liknande för att få hjälp med att komma igång. Sedan är det bara att köra och ha ett stenskarpt fokus. Ge aldrig upp oavsett vad din omgivning säger.

5. Tro på dig själv och bestäm dig för att genomföra det. Grunden i all framgång är en bra självkännedom, självkänsla och självförtroende. Annars finns risken att man ger sig in i projekt som är dömda att misslyckas eller som man inte behärskar.

Skribent Cecilia Kärvegård