Pigmenterad hud och pigmentförändringar är ett problem som drabbar drygt hälften av alla kvinnor någon gång i livet. Pigmentfläckar syns som bruna eller mörka fläckar i huden och är ett resultat av att hudcellerna bildar mer pigment för att skydda sig mot solens strålar. Pia Buchna, som driver den nordiska agenturen för den receptfria hudvårdsserien Lumixyl, tipsar om hur pigmentförändringar effektivt kan förebyggas och behandlas.

1. Prova en hudvårdsserie som både förebygger och behandlar pigmentförändringar
Tidigare fanns enbart behandlingar för den som redan drabbats av pigmentförändringar, men numera finns hudvårdsserier som både behandlar och förebygger pigmentförändringar. Idag finns ett stort utbud av behandlingar för den som redan har pigmentfläckar, men dessa behandlingar är ofta relativt kostsamma och genomförs av hudläkare. Det är därför betydligt mer kostnadseffektivt och skonsamt för huden att använda produkter med en förebyggande effekt.

2. Skydda huden från sol
Det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att förebygga pigmentfläckar är att undvika överdrivet solande genom att helt enkelt inte exponera sin hud för mer sol än den tål. Solhatt och en sjal eller blus som täcker exempelvis axlarna och armarna är exempel på effektiva solskyddsmetoder. Se även till att vara noga med att alltid använda solskyddsfaktor när du visas i solljus.

3. Applicera solskyddsfaktor varannan timme
Kom ihåg att solskyddsfaktorn behöver appliceras ofta för att ha en garanterad effekt. Solkräm stannar kvar på huden i snitt två timmar, vilket innebär att du bör vara beredd på att applicera ny solkräm flera gånger per dag om du vill vara säker på att ha ett fullgott skydd.

4. Gå till hudläkare och diagnostisera din typ av pigmentfläckar
Det finns flera olika typer av pigmentförändringar och orsakerna till att huden bildar fläckar av mörkt pigment varierar. Pigmentförändringarna kan bestå av enskilda fläckar, leginto solaris eller en generell utbredd fläckighet, melasma. Den vanligaste orsaken till pigmentfläckar är att man utsatt huden för mer sol än den tål, men många kvinnor drabbas även av pigmenterad hud som en konsekvens av hormonförändringar i samband med graviditet eller vid läkemedelskonsumtion. Gå gärna till en hudläkare för att få reda på vilken typ av pigmentfläckar du drabbats av.

5. Undersök din ärftliga benägenhet för pigmentfläckar
Även om pigmentförändringar i första hand orsakas av miljöfaktorer finns även en viss ärftlig komponent som kan påverka din individuella benägenhet och risk att drabbas av pigmentfläckar. Undersök därför din ärftliga benägenhet för pigmentfläckar.

 

Skribent Annika Wihlborg