Har du svårt för att komma ihåg viktiga möten? Trött på morgonen fast du har sovit hela natten? Känns dina arbetsuppgifter meningslösa? Här är fem snabba tips för att undvika en längre sjukskrivning. Det är Nina Jansdotter, författare och beteendevetare som delar med sig av sin kunskap.

1. Hjärnan: Du har svårt att fokusera på dina arbetsuppgifter. Att komma med nya idéer finns inte på kartan Det känns inte så viktigt längre. Orken har tagit slut. Du har lätt att fastna i negativa tankar. Du har en ständig känsla av att inte hinna med samtidigt som du ständigt känner dig jagad.

2. Kroppen: Kroppen börjar signalera att något är på tok. Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning. Du behöver t.ex. Nikotin, alkohol eller t.ex. socker för att orka med vardagen eller som tröst.

3. Sömnen: Du är trött på morgonen, även när du sovit länge och ostört flera nätter i rad. Eller så har du svårt att somna på kvällen och kanske vaknar tidigt på morgonen utan att kunna somna om. Du ligger vaken på natten och grubblar.

4. Familjen: Du väljer bort nöjen och fritidsaktiviteter med familjen pga. tidsbrist eller avsaknad av ork.

5. Fritiden: Här väljer du även bort träffar med släkt och vänner pga. tidsbrist. Du känner dig helt enkelt trött och slut och undviker därför sociala kontakter. Kanske någon i din omgivning påpekar att du jobbar för mycket, ser trött ut eller verkar disträ.

Skribent Christina Åberg