Dorotea Pettersson1

Att sitta i sitt eget hem och arbeta är inte alltid det enklaste. Visst är det bekvämt att ha tillgång till alla bekvämligheter men dessa bekvämligheter gör också att vi lätt tappar fokus på vårt arbete. Som egen företagare är det lätt att hamna i att ha arbetstid hela tiden men hur effektiv kan du egentligen vara 24 timmar om dygnet? Inte speciellt.

1. Ha alltid en bestämd plats där du sitter

Även som hemmaarbetare behöver du ha ett kontor att gå till.

2. Ha ett tydligt och väl genomtänkt veckoschema

När har du säljtid? När arbetar du med marknadsföring? När är det skrivtid? När är det kundtid? När är det paus? Och viktigast av allt ha ett mål för veckan och kanske även ett mål för dagen.

3. Planering och prioritering

Börja med att planera hela din vecka på måndagen och skriv listan i prioriteringsordning. Störst och jobbigast först.

4. Planera även dina pauser

Vi klarar av att arbeta i 40- minuters intervaller och sedan behöver vår hjärna och kropp aktiv vila. Vilan behöver inte vara lång. Fem till tio minuter räcker. Bestäm vad du gör när du vilar. Diska fem tallrikar. Gör 10 situps, 10 squats och 10 armhävningar eller laga punkteringen på cykeldäcket. Ta självklart en längre paus för lunch.

5. Samla ihop ett nätverk kring dig.

Ett nätverk av människor som inspirerar dig. Människor som hjälper dig att driva framåt och personer som du då och då kan ha bollplanksmöte med. Detta nätverk ska vara med människor som tror på dig och din idé och som gärna har annan kompetens än vad du själv har. Ni kan tillsammans bidra till storverk inom era respektive områden och företag.

Att du har struktur på din dag gör dig effektivare och mer målinriktad.

Av Dorotea Pettersson, tidscoach

 www.dorrocoaching.se