Anita Johansson1

Anita Johansson har alltid lyssnat på olika radiostationer och varit intresserad av radio. Hon är helt blind och har jobbat med närradio i snart tjugo år nu. För henne är det bästa med radio att hon får jobba med att intervjua människor. Att hon då kan visa att hon som synskadad är som vem som helst och då tror hon att en del fördomar kan brytas ned. Hon anser att det är stort att hon fått intervjua både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Hon stod där på presskonferensen som den enda synskadade och kunde ställa frågor som berörde personer med funktionsnedsättning. Det är enligt henne ett jättejobb med att förbereda sig, få kontakt med dem som hon ska intervjua och sedan förbereda programmen, vilket hon numera gör hemifrån med mixerbord i sin lilla hemmastudio. Här kommer hennes bästa tips till andra som också vill börja med radio.

1. Det är viktigt att man har koll på det tekniska. Alla apparater för inspelning, mikrofon, hörlurar och kamera måste man kolla innan så att de fungerar och är uppladdade. Då det ofta inte går att göra om någonting i efterhand.

2. Lär dig frågorna du ska ställa väl. Det är en fördel om du kan frågorna utantill så att du kan öppna för följdfrågor som kommer spontant under intervjun.

3. Var lyhörd och vänlig mot dem som du ska intervjua. Sedan kan man försöka vara personlig, Jag har till exempel börjat sjunga med dem jag träffar. Jag visar även punktskrift.

4. Räkna också med besvikelse, då det händer att man får nej från människor man skulle vilja intervjua.

5. Det svåra är att ”bli känd”, det vill säga att få ut att man finns. Delta på mässor, nätverka på sociala medier och så vidare.

Anita Johansson, Radio Syn, Radio Vara
Programmet går på torsdagar kl. 19.

www.radiosyn.se

Skribent Nina Jansdotter