Foto: Olivia Isaksson

Foto: Olivia Isaksson

Att byta jobb kan upplevas som skrämmande – eller början på något fantastiskt. Givetvis hanterar vi processen olika beroende på erfarenhet och kunskap. Här följer några tips som är rakt på sak av karriärcoach Nina Jansdotter, både för den erfarne och för den som funderar på att byta jobb för första gången.

 1. Gör ingen stor grej av det

Det kan kännas överväldigande att ta första steget till ett nytt arbete. Oftast målar vi upp en krånglig processbild som inte hänger ihop med verkligheten och den blir vår slutgiltiga sanning. Bryt ditt tankemönster. Tänk på de stora förändringar som gjorts i mänsklighetens namn och med vilket mod och vilken uthållighet de har genomförts. Att byta jobb känns då i jämförelse mindre monumentalt. Det är när vi känner att det är en ”Big deal” som det faktiskt blir det.

 2. Fundera över vilka jobb som passar dig bäst

Tänk över hur du egentligen mår på din nuvarande arbetsplats. Är arbetsuppgifterna meningsfulla? Ger arbetet med kollegor den där extra positiva energin som gör att det känns glädjande att vakna på måndagsmorgonen eller upplever du mental tsunami varje gång du stämplar in? Listan är lång på vad man bör tänka på. Det viktiga är att du prioriterar ditt välmående före resultat och andra uppsatta mål av företaget. Om du mår bra så blir resultatet ofta bra.

 3. Tro på att du fixar allt

Har du någon gång funderat på att livet är som en film? Dags att börja göra det från och med idag. Du är huvudrollsinnehavaren i din egen film och du regisserar den. Ingen kommer att göra det åt dig. Vi andra, vi är observatörer av ditt verk. Visualisera som många idrottare gör, att du med envishet kommer att nå framgångar till slut. De kanske inte kommer omedelbart men de kommer till slut. Radera ordet misslyckande från din vokabulär och ersätt det med möjligheter.

 4. Ta reda på vad du brinner för

Du kanske har en speciell talang eller en idé som du skulle vilja förverkliga. Något som skulle kunna bli efterfrågat, men som ännu är otillgängligt på marknaden. Diskutera med personer i ditt nätverk under kafferepet eller över ett glas vitt. Kanske de kan inspirera dig så att tanken övergår till handling. Bolla med idén att din grej kan vara nästa grej!

 5. Fundera över dina prioriteringar

Fritid eller arbete? Semester eller inte semester? Kom underfund med vad du prioriterar och vad det innebär för dig när du väljer yrke och arbetsplats. Många egenföretagare utesluter semestrar och andra ledigheter för att förverkliga sina drömmar. Det gör även många med otrygga anställningar, men oftast för att de är tvungna till det. Friheten i detta handlar om att du bestämmer innan någon annan gör det åt dig.

Skribent Haluk Kilic