Sven Hultin1

Korta jobb kan utföras av vem som helst som är arbetsvillig och tillgänglig. Korta jobb kan vara extremt enkla såväl som supersvåra. Sven Hultin från Yobeeda tipsar om vad småföretagare kan göra för att göra korta jobb mer rumsrena.

1. Låt oss håll grytan kokande och försöka boka korta jobb löpande, om och när vi kan
Om Sverige ska växa så måste vi på sikt anställa mer på kort-, del- eller heltid. 4 av 5 jobb skall ju skapas av småföretagare. Det är du och vi. Låt oss alltid hålla löftet till alla som vi bokar. De är ofta unga, och saknar andra alternativ om vi bokar av i sista stund. Om alla hjälper till med denna gryta så får vi en större volym av arbetsvilliga med referenser och som kvalitetssäkrats, av dig och de runt omkring. Andra vågar anställa fler. Många bäckar små av arbetsbetyg, omdömen och referenser… Låt oss inte glömma att både arbetsförmedlingen och facken förstår att fler korta jobb behövs, men det är inte deras politiska uppdrag.

2. Låt oss dela med oss av våra pooler av ”resurser” som står standby eller som backup
Det är varken juste eller hållbart med exklusiva avtal om eventuellt arbete eller något som inte garanterar en dräglig lönenivå. Är poolen en kritisk resurs så skall vi anställa på riktigt. Jobbmarknaden för korta jobb förblir annars statisk med falsk trygghet. Om vi småföretagare delade på våra gemensamma kritiska resurser så borde denna pool bli både mer attraktiv att vara i och använda, än din egen begränsade pool. Vi måste lösa detta tillsammans.

3. Låt oss ge folk en chans, skapa innanförskap, öka kontaktytorna och ställa upp som referenser
Det finns så många som kan göra något, någon gång, någonstans. Problemet är att dessa har svårt att möta oss när vi har behov av de korta jobben. Luckra upp isoleringen! Samverka! Ge tips. Blir vi missnöjda så skall vi kommunicera detta och vara konstruktiva. Skapa lärande loopar. Se det som ett spel! Detta kan bli vårt företags mervärde, vår sociala story, eller CSR-agenda. Låt oss ge bort ett antal korta riktiga jobb i stället för att skänka meningslösa julklappar till kunderna. Kanon om andra berättar vad vi faktiskt gör.

4. Låt oss betala överenskommen lön inom rimlig tid
Det är så många som aldrig får rätt lön och sådana som tvingas vänta sex veckor på sin lön. Det är inte rimligt för ett kort jobb. Vi ska betala så fort vi kan. Ifrågasätta våra rutiner. Använda ny teknik. Det finns många alternativ.

5. Låt oss engagera oss i lokala initiativ genom att erbjuda riktiga jobb som en del av vår ”social story”
Idag krävs det en ”storytelling” och ”content marketing” för att synas i det mediala bruset. Alla älskar en bra ”story” och engagerande ”content”. När var du god senast? Hur kan du skapa en lokal wow-berättelse runt riktiga jobb? Vad är det bästa extra vi kan göra som företagare idag? Jo, att erbjuda jobb, och om inte dessa finns, korta jobb. Gör du redan bra grejor, öka synligheten av dessa aktiviteter. ”Förra gången erbjöd vi xxx korta jobb per fast anställd. Om alla småföretagare gjorde det skulle vi ha y korta riktiga jobb inom … osv”.

Sven Hultin

www.yobeeda.com
twitter@yobeeda
facebook.com/yobeeda

taggar: #delandeekonomi #smart #kortajobb #minavillkor #innanförskap