Foto: Olivia Isaksson

Foto: Olivia Isaksson

Många tycker att det där med löneförhandling är en svår sak. Det kan kännas svårt att framhäva sig själv och sina egna prestationer. Enligt beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter, så kan dock en lyckad löneförhandling leda till att du slår två flugor i en smäll, och alltså både får mer i lönekuvertet och samtidigt utvecklas privat. Här ger Nina fem snabba tips som hjälper dig att jobba med din personliga utveckling samtidigt som du slipar dina förhandlingsargument.

1. Sätt dig i förarsätet

Det är du själv, dina tankar om pengar och ditt eget värde som är nyckeln till din löneframgång. Ju mer du är villig att titta dig själv i spegeln och ta ditt eget ansvar, desto större chans att du lyckas med det du företar dig, både på jobbet, i löneförhandlingar och privat.

2. Lär känna dina negativa tankar

Har du låga förväntningar inför löneförhandlingen? Titta lite på vad det är för tankar som florerar i ditt huvud och skriv ner dem. Finns det en röd tråd i ditt sätt att tänka negativt om dig själv, dina prestationer samt dina möjligheter att höja din lön? Ersätt kritiken med peppande tankar så du vet när du ska säga stopp till dig själv och istället för att tänka negativt, istället se möjligheter och våga stå upp för dig själv lite mer.

3. Beröm dig själv

Det kan vara svårt att ge sig själv beröm, men försök! Säg bra jobbat till dig själv när du exempelvis har fått ett utmanande motkrav, som du har bemött på ett starkt men ändå lugnt sätt.

4. Använd tidigare erfarenheter

Vad har fungerat tidigare? Hur gick diskussionerna vid din senaste löneförhandling? Ett praktiskt tips är att göra en utvärdering efter varje gång och skriva ner dina erfarenheter, både de bra och de mindre bra.

5. Välj förhandlingsstil

Ju mer du känner till om din förhandlingsstils fördelar och svaga punkter, desto mer kan du lära dig hur du balanserar dem i olika förhandlingssituationer och framför allt, då kan du också göra mer av det som brukar fungera. Vad gör andra som är framgångsrika löneförhandlare? Hur tänker de för att ge sin inre löneförhandlingskritiker en rejäl match?

Av Ida Amrén