Haluk Kilic1

Alla älskar att prata om sig själva. Du gör det, jag gör det. Alla gör det. Vi söker ständigt, fastän vi helst skulle slippa erkänna det. Vi vill ha bekräftelse, ett kvitto på hur framgångsrika vi är. Det är helt naturligt. Nedan följer några enkla tips som nödvändigtvis inte handlar om oss själva utan mer om de människor som korsar vår vardag i olika sociala sammanhang.

1. Var bekväm

Tro på det du säger, var övertygad om att det du säger har ett högt värde. De allra flesta man talar med tänker på hur de uppfattas, så om du kan visa att du är bekväm med dig själv så kommer det att få den du talar med att känna sig trygg med dig.

 2. Lyssna aktivt

Om du inte lyssnar aktivt på vad som sägs så kommer du inte att kunna ställa de där intressanta frågorna. Du missar därmed ledtrådar till intressanta samtalsämnen och gör dig därmed ointressant som person. Visa att du är genuint intresserad av den du kommunicerar med och det ni talar om.

3. Ställ frågorna andra inte ställer

Låt inte autopiloten göra jobbet åt dig. Får du höra att hon till exempel heter Trinity, fråga henne hur det var att växa upp med det namnet. Säger Janne att han arbetar som aerobicinstruktör, fråga vilka tre väsentliga saker man behöver veta för att utöva det yrket.

4. Var ingen nickedocka

Du har förmodligen åsikter om det mesta och vi utgår ifrån att du lever ett rikt aktivt liv. Dina erfarenheter är värdefulla och det behöver du förmedla utan att skryta. Du gör dig mer intressant när du inte håller med om vad som sägs hela tiden. Vi älskar sådana människor på film och det gör vi även i verkliga livet.

5. ”In the moment”

Nu pratar vi om närvaro. De allra flesta av oss har en komihåg-lista tatuerad i pannan. Om du inte redan har prövat det så försök med att ge dig hän åt mötet och spontaniteten. Släpp ditt kontrollerande, planerande jag. Få människor har fått diplom för sina färdigheter i hur man lyckas ha elva bollar i luften. Du vet antagligen själv hur det känns att prata med någon som inte är närvarande och som utstrålar stresshormoner. Var inte den personen!

Av Haluk Kilic