För dig som vill tjäna pengar till laget

Foto: Stock

För dig som vill tjäna pengar till laget

Det kanske är dags för ett träningsläger, nya bollar eller ett nytt matchställ. Man frågar sig hur kan man kan tjäna pengar till laget. När det gäller svenskt föreningsliv så vet vi av egen erfarenhet hur svårt det är att få in pengar i tuffa föreningstider. Ja, det var faktiskt bättre förr! Förr sålde man allt som man kommer över, man pantade burkar och bakade kakor på löpande band. Med ett allt stressigare samhälle där man knappt hinner lämna och hämta barnen på träningen har engagemanget minskat för att ta på sig ansvaret att sälja lotter och kalendrar. Men trots allt, detta behövs för att föreningarna skall orka driva sin verksamhet år efter år.

Därför har vi på Sponsorhuset satt ihop en guide som heter Tjäna Pengar till Laget. Guiden vägleder föreningar på vägen till en starkare föreningskassa. Guiden inleds med dessa fem tips.

1. Sätt upp ett mål 
Man är laddad och vill komma igång och tjäna pengar till laget i denna stund. Det är lätt att man skenar iväg och springer på alla bollar. Men som med allt annat är det bra att sätta upp ett realistiskt mål. Ett tips är att gå efter den gamla målsättningsmetoden S.M.A.R.T som står för att målet skall vara: Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt , Tidsbundet.

Foto: Privat

2. Involvera så många aktiva som möjligt 
I varje förening finns det eldsjälar. I och med att du läser det här så är troligtvis du också en sådan. Börja med att prata med de som alltid är engagerade och få med dem att vara med på din plan. Involvera dem så de känner sig delaktiga. Sedan är det att jobba nedåt i leden. Desto fler som känner sig delaktiga desto fler kommer att vilja vara med på tåget. Uppmuntra dem att i sin tur prata för ändamålet ända ut till grannar, föräldrar osv.

3. Överväg era alternativ och fokusera 
Som sagt så finns det många sätt att tjäna pengar till laget. Försök fokusera på en eller ett par aktiviteter. I vår guide får du en bra överblick över aktörer som jobbar med försäljning via föreningar. Det är lite olika strategier för att sälja schampoo jämfört med att sälja jultidningar. För att kunna bli en bra säljare så måste man kunna sin sak. Blir det för många olika produkter så är det lätt att man tappar fokus och plötsligt så tappar man sitt engagemang.

4. Ge dina medlemmar en kort säljintroduktion 
De flesta leverantörer av produkter som har föreningsaktiva som säljkanal har guider för hur man bäst säljer deras produkter. Skriv ut guiden, men nöj dig inte med det. Varför inte gå igenom guiden tillsammans och göra lite exempel där medlemmar kan testa på varandra.

5. Säljtävlingar 
Säljtävlingar är bra som sporre för medlemmar som gillar att tävla. Men det är viktigt att det inte blir fokus på vem som är bäst och vem som är sämst. Alla har olika förutsättningar att lyckas med försäljningen. Om ni har ett pris efter försäljningen så ha ett gemensamt pris för en väl genomförd laginsats.

Läs mer på: Sponsorhuset

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier