Hur du inreder ditt hem så det blir en lugn oas

Foto: Stock

Hur du inreder ditt hem så det blir en lugn oas

Genom att inreda ditt hem med rätt kombination av färger, former, material och mönster kan du förvandla ditt eget hem till en avstressande oas som verkligen gynnar ditt välbefinnande, tipsar Katharina Ekblad, som är inredningsdesigner och driver inredningsföretaget Katharinas Inredning & Design och varumärket Poise Pattern.

1.Rensa bort och lägga in så många lösa prylar, kläder och föremål som möjligt i byrålådor, skåp, hyllor och andra förvaringsutrymmen
När vi har mycket saker framme i våra hem orsakar det ofta onödig stress, vilket är det sista du behöver när du varit ute och rest.

2. Undvik intensiva färger som aktiverar kroppens signalsystem och stresspåslag 
Orange och rött är exempel på färger som visserligen kan användas i detaljer i inredningen, men helst bör undvikas på fondväggar större möbler och föremål, exempelvis mattor och soffor. Sträva också efter att uppnå en röd tråd i de färger som används.

Hur du inreder ditt hem så det blir en lugn oas

Foto: Privat

3. Inred med jordnära färger 
Eftersom affärslivet karakteriseras av mycket dynamik, prestationskrav och ofta även krav på att kunna fatta snabba beslut, så är det klokt att skapa balans i livet genom att välja färger som beige, brunt, pastellfärger samt blått och grönt med svart i för att få kropp och sinne att sakta ner och släppa alla prestationskrav så snart du kommer innanför dörren till ditt hus eller din lägenhet.

4. Omge dig med tavlor och andra föremål som du verkligen tycker om och mår bra av 
Om du exempelvis har en tavla på väggen som du ärvt eller fått men egentligen inte gillar så är det klokt att helt enkelt göra dig av med den och ersätta den med en tavla som verkligen betyder något för dig. Att dagligen se och passera den där tavlan som inte känns rätt för dig.

5. Undvik material som glas och plexiglas
Satsa istället på mycket naturmaterial, gärna olika former av trä. Undvik även kantiga former i alltför hög utsträckning, välj istället bord och andra möbler med rundade former.

Skribent: Annika Wihlborg 

Dela dessa tips på sociala medier