Hur du klarar av karriären under extrema förhållanden

Foto: Stock

Hur du klarar av karriären under extrema förhållanden

Charlotte Wibäck är Animech Life Communications nya VD och en av tio av Jordbrukverkets kriskommunikatörer om Sverige hamnar i krig – två arbeten hon fått tack vare sin internationella erfarenhet. Här ger hon sina fem bästa tips för att lyckas i karriären – även om din karriär råkar vara i ett av världens mest krisdrabbade länder.

1. Inget är hugget i sten 
Om du är osäker på ditt karriärval går det alltid att ta ett kortare kontrakt för att pröva på vilket land du helst vill arbeta i. Gillar du inte ditt val kan du alltid återvända hem till Sverige igen.

2. Var förberedd 
Läs på så mycket du kan i förväg om landet, allt från viktiga fraser och språk till kultur och seder. Väl på plats kommer du att behöva anpassa dig till kulturen och hjälpa andra – det kommer inte finnas mycket tid för andra att hjälpa dig.

Hur du klarar av karriären under extrema förhållanden

Foto: Privat

3. Lär dig säga hej och hejdå 
Du arbetar tillsammans med många fantastiska människor under en tidsbegränsad period, vilket innebär att det inte finns rum för artigt kallprat. Våga ta initiativ och ta för dig – efter ett tag blir alla lika bra på det och många blir dessutom väldigt erfarna nätverkare.

4. Var öppen och ödmjuk inför dina begränsningar 
Det första du måste göra när du anländer är att lokalisera viktiga platser för din överlevnad, så som var du får tag på mat. Samtidigt är det viktigt att du är öppen för kulturen och deras system – genom att vara ödmjuk inför dina begränsningar och lyssna kan du göra en bättre insats på plats.

5. Glöm inte dig själv 
När man arbetar under extrema förhållanden i farliga miljöer är det nästan garanterat att något kommer gå galet och då gäller det att vara förberedd. Ha en bra sjukhusförsäkring och lyssna på dig själv och dina behov om du blir sjuk och inte längre klarar av levnadsstilen.

Skribent: Johanna Järvstråt 

Dela dessa tips på sociala medier