Hur du prutar på ditt bolån

Foto: Stock

Hur du prutar på ditt bolån

Ekonomiexperten Pontus Holgersson som är VD på Consector tipsar om hur du prutar på ditt bolån och därmed slipper bli skinnad av bankrådgivaren och kommer ut med lägre räntor än någonsin. Hur vet man att man inte betalar för mycket? 

Här kommer Pontus fem bästa tips.

1. Skaffa dig kunskap och läs på
Ta reda på vad en bra räntenivå är utifrån dagens förutsättningar och lär dig de vanligaste termerna som banken talar om. Från 1 juni 2015 måste bankerna redovisa sin genomsnittliga bolåneränta vilket är ett första bra steg för att veta snittkundens förhandlingsförmåga.

2. Sätt ditt förhandlingsmål, våga sikta högt
Ett av de viktigaste inslaget för att gå ut som en vinnare av förhandlingen är att identifiera ditt mål. Om du sätter ett tydligt mål med din förhandling kommer du enklare att vara drivande mot dina mål. Våga sikta mot höga mål i din förhandling för då når du långt även om du inte når hela vägen. Sätt en lägsta gräns, ett s.k. mätbart mål för vad du inta kan acceptera.

Hur du prutar på ditt bolån

Foto: Privat

3. Planera, förbered dig och gör en förhandlingsplan
Att förhandla handlar om fyra grund saker: rätt retorik, jämföra med flera alternativ, inte nöja sig och vara beredd att byta bank. Mycket i förhandlingen ligger i dina ordval. Det är värt att lägga ner några timmar innan mötet och vara förberedd i och med att en bra förhandling kan innebära en stor besparing. Säg att du ”behöver” eller ”ska” ha lägre ränta, använd inte termen ”jag skulle vilja”. Vid en förhandling så har båda parter tagit sig till förhandlingsbordet med en vilja om att samarbeta. En bra förhandling slutar oftast upp med en kompromiss där båda partner känner att de fått ut något bra av dialogen. Men för att komma till en ansenlig kompromiss för dig själv så är det viktigt att våga leverera på dina argument om att t ex byta bank. Om du inte är trovärdig med att agera på dina argument så når du aldrig en kompromiss som du kan vara nöjd med och då hade du inte behövt förhandla från första början.

4. Jämför, fråga minst 3 olika banker och säg inte ja direkt
För att få så bra villkor som möjligt måste man spela spelet fullt ut. Det bästa sättet för att få bra villkor är att få bankerna att inse att de måste vinna dig som kund och att du har alternativ från andra banker. Nämn gärna att du träffat minst 2-3 andra banker. Ett bra sätt att få ner räntan är att inte ta förhandlingen i första mötet utan säga till bankrådgivaren att du kommer gå igenom erbjudande och efter det återkomma. Om du förhandlar med din egen bank använd din triumf att du kan byta bank.

5. Förhandla om bolånet enskilt
Gå inte på bankernas knep om att bli helhetskunder, ofta lägger bankerna in sparande, fonder, pension, försäkringar för att ge dig rabatt. Diskutera bolånet enskilt och säg att övrigt engagemang eventuellt kommer över tid om villkoren är rätt på bolånet.

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier