Hur du skriver ditt personliga brev

Foto: Stock

Hur du skriver ditt personliga brev

Ditt CV och personliga brev är en del av ditt personliga varumärke när du söker arbete. Det ger en bild av vem du är. Därför är det viktigt att du lägger ned tid på att skriva på ett attraktivt sätt. Tilltalande utformat och skrivet bidrar det till att du skiljer dig från andra sökanden. Det ger dig möjligheten till att komma på intervju och få det arbete du önskar. Hur får du till det personliga brevet på ett attraktivt sätt? Brevet ska beskriva dig och vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Motivera varför just du passar för arbetet. Här kommer fem tips som hjälper dig på vägen.

1. Använd exempel och skriv med glöd
Ett CV ska beskriva vilken utbildning du har och beskriva din karriär. Personliga brevet ska visa att du är rätt person för jobbet. Tänk dig brevet som ett säljbrev där du säljer in dig själv. Visa att du verkligen vill arbeta på företaget. Beskriv tydligt vem du är, vad du kan och vad du vill. Skriv anledningen till att du söker arbetet och vad du kan tillföra arbetsgivaren. Ge exempel på varför du är lämplig för jobbet. Skriv så att mottagaren blir nyfiken och vill anställa dig!

2. Se till så att innehållet matchar arbetsbeskrivningen
Det lyser igenom om brevet är skrivet så att det inte går ihop med arbetsbeskrivningen. Om det till exempel står att jobbet kräver mycket självständigt arbete och du skriver att du gillar att arbeta i grupp – då blir det fel. Det är viktigt att du läser arbetsbeskrivningen ordentligt och anpassar ditt innehåll i ditt personliga brev. Då märks det att du har tänkt till och lagt ned tid på brevet.

Hur du skriver ditt personliga brev

Foto: Privat

3. Skriv tydligt och sakligt
Brev som känns onyanserat bidrar till en otydlig bild av dig. Undvik att uttrycka dig på ett sätt som uppfattas antingen som överdrivet eller för blygsamt. Det är viktigt att hitta rätt balans i brevet. Skriv kort och koncist och ta med sådant som matchar mot arbetsbeskrivningen. Tänk också på att undvika att skriva för mycket om din fritid. Håll dig till det affärsmässiga först och främst.

4. Beskriv dig själv med exempel
Det är lätt att beskriva sig själv med klyschor som exempelvis ”Många bollar luften”. ”Är en lagspelare”. Det är beskrivningar som många använder. Det säger egentligen inte så mycket om dig. Skriv i stället exempel som visar att du är en lagspelare. Visa vem du är genom att ta upp resultat och erfarenheter som beskriver dig på ett målande sätt.

5. Kontrollera innehållet i brevet
Brev med stavfel och dålig svenska är mindre tilltalande. Med tanke på att det finns stavningskontroll så är stavfel onödiga. Läs igenom texten flera gånger så att du upptäcker både stavfel och kan rätta till text som är svår att förstå. Låt gärna någon annan läsa brevet för synpunkter och korrekturläsning.

Beate Möller har tillsammans med Nina Jansdotter skrivit boken Länk till Adlibris Arbetslös men inte värdelös

Hur du skriver ditt personliga brev

Skribent: Beate Möller & Nina Jansdotter

Dela dessa tips på sociala medier