Hur man stöttar någon som går igenom en kris

Foto: Stock

Hur man stöttar någon som går igenom en kris

Linda Holmgren heter jag och har skrivit boken ”Tillsammans – bara när vi säger ja.”, en tips-och-råd-bok runt sexuella övergrepp baserad på mina egna erfarenheter som våldtagen. Här kommer mina bästa råd runt hur man stöttar någon som går igenom en tung kris oavsett vad det är som har hänt.  När någon i ens närhet mår extremt dåligt är det lätt hänt att man blir handfallen och inte vet vad man ska ta sig till och därför hoppas jag att mina väldigt konkreta tips kommer kännas bra för dig.

1. Kramas
Har ni den sortens relation att ni brukar kramas tycker jag att du ska se till att göra det extra ofta och länge. Att bli kramad av någon man känner sig trygg tillsammans med är gissningsvis världens bästa alternativa medicin.

2. Inför avboka-sent-regel
Gör det glasklart att den du stöttar alltid får boka av eller flytta fram era träffar fram till sista sekunden utan att du tar illa upp. Det kommer skapa ett skönt lugn att det inte finns några måsten när ni ska ses.

Hur man stöttar någon som går igenom en kris

Foto: Privat

3. Ge bort ett fint block och en penna som är skön att skriva med
Skriva av sig är ett bra sätt att bearbeta det som har utlöst krisen och att få en välbehövlig distans till det som är jobbigt. Det har dessutom den genialiska bonusen att man inser när man läser om sina egna ord att allt går framåt även när det känns som att livet står helt still. Ger du bort mitt förslag som present ökar sannolikheten att det blir av.

4. Mindfulnessapp
Se till att den du stöttar laddar hem en app som innehåller olika varianter på mindfulnessövningar (det finns många som är gratis). Att lyssna på en guidad meditation en stund är ett väldigt skönt sätt att få en paus från sin egen verklighet.

5. Skicka vykort
Det är lätt att även positiva saker känns jobbiga när man är långt under isen så ge inte upp även om du får dålig respons. Försök hitta en gyllene medelväg mellan att vara närvarande och helt frånvarande.

Att veta att det finns människor i ens närhet som tänker på en, vill ses och hjälpa till, ger en känsla av stöd och av att inte vara ensam, som är så fantastisk att jag inte kan beskriva den med ord. Att skicka ett vykort är ett enkelt sätt att visa omtanke, det exklusiva i handskrivna ord gör omtanken extra värdefull.

Hemsida: www.black-light.se

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier