Så skriver du den bästa topplistan

Foto: Stock

Så skriver du den bästa topplistan

Att skriva en topplista är inte så enkelt som man kan tro.  Det handlar inte bara om att tipsa eller ranka och få ned det på ett papper. Det är inte förrän man ger sig på ett försök som man snabbt inser hur mycket talang, omtanke och fokus det krävs för att få till ett exemplariskt exempel. Författarinnan och multisysslaren, Nina Jansdotter, bjuder på fem snabba tips på hur du går från “noll till superkoll”, vad gäller att skriva topplistor.

1. Titeln ska fylla sin funktion
En titel handlar inte bara om att sammanfatta med få ord vad texten kommer att handla om. I ett samhälle där folk tappat tålamodet för läsande, på grund av sociala medier, måste titeln dra till sig uppmärksamhet, samtidigt som den ska hjälpa läsaren att förstå vad topplistan handlar om.

2. Ingressen ska stå i rampljuset
Det är viktigt att förstå hur pass noggrant skriven ingressen ska vara. Det är här som läsaren ställer den avgörande frågan till sig själv: “Är det verkligen värt att läsa detta?”

Foto: Privat

3. Brödtexten ligger till grund för förståelsen
Utan en brödtext, som på en till två meningar sammanfattar rubriken, kommer inte topplistan fylla hela, sin funktion. Väg varje ord du använder, ju kortare är ofta, desto bättre. Kvalitet över kvantitet.

4. Du är experten!
Glöm aldrig bort att du är definitionen av Einstein kring ämnet du tipsar om, jämfört med läsaren. Lägg dig på en nivå där de “icke-kunniga” läsarna ändå förstår hela poängen med topplistan.

5. Låt andra bidra med sin respons
Det som du uppfattar som en topplista av högsta rang, kan av andra uppfattas som ett dåligt försök. Dina ögon ser oftast bara det bästa på din egen lista. Låt andra ha med ett finger i leken och komma med sin viktiga feedback.

Skribent: Oliver Kertes

Dela dessa tips på sociala medier