Tips för en bättre och välmående hud

Foto: Stock

Tips för en bättre och välmående hud

Anne Wetter är specialist inom dermatologi och driver en av Sveriges största privata hudkliniker, Estetiskt hudläkarcentrum, där hon bland annat arbetar med DNA-baserade konsultationer. Här ger hon sina bästa tips för en vacker och välmående hud – även efter en varm sommardag.

1. Skydda dig fysiskt mot solen
Solen är visserligen bra för oss – men vid för stor exponering kan den bli direkt farlig för vår hud. Det bästa sättet att skydda sig mot solen är fysiskt via kläder. Använd keps, sitt under parasoll och klä dig i t.ex. tunna kläder som kaftan eller skjorta när du ska vistas längre ute i solen och undvik att vara ute mellan kl. 11 och 12 då solen är som starkast.

2. Använd solskydd som passar för dig
Använd hög SPF, men framför allt – använd ett solskydd som du vet att du kommer använda. Här räcker det inte att endast smörja sig på morgonen utan du behöver kunna fylla på med skyddet om du till exempel badar eller tränar.

Tips för en bättre och välmående hud

Foto: Privat

3. Motionera och sluta röka
Huden är vårt största organ så det säger sig självt att vår livsstil påverkar den. Genom att inte röka och att regelbundet motionera får du en förbättrad blodcirkulation och ger din hud goda förutsättningar till att behålla en god kvalitet.

 

 

4. Se över din hudvårdsrutin
Jag brukar säga att man inte ska köpa tjugo produkter utan snarare köpa produkter som fungerar. Behöver du verkligen alla produkter du har i badrumsskåpet och ger de dig verkligen den effekt du vill ha? Om inte kan det vara bra att besöka en hudklinik och få hjälp med att hitta rätt produkter för dina individuella förutsättningar.

 

 

5. Gå till en klinik med läkare och utbildad personal
Om du väljer att behandla din hud med IPL, laser, kemiska peelingar är det ännu viktigare att gå till en klinik med utbildad personal och läkare inom kliniken. Vissa syror är så kraftiga att det behövs hjärtövervakning – då vill du vara i händerna på en kunnig personal. Då varje hud är unik och har olika biologiska förutsättningar behövs det dessutom kunskap om dermatologi för att kunna bedöma vilken behandling som passar just dig.

 

 

Skribent: Johanna Järvstråt

Dela dessa tips på sociala medier