Tips på hur du kan bekräfta dig själv

Foto: Stock

Tips på hur du kan bekräfta dig själv

Om du kan bli bättre på att bekräfta och acceptera dig själv, blir du mindre beroende av andras gillande och får lättare att sätta gränser. Samtidigt får du mer tid och energi för andra människor. Det säger beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter. Här ger hon sina bästa tips.

Alla människor behöver bekräftelse ibland, men om behoven blir så stora att du måste få andras gillande för att orka gå vidare, då behöver du förändra ditt sätt att se på dig själv. Vi är sociala varelser och behöver någon att känna samhörighet med, men vi glömmer ofta bort det allra viktigaste, nämligen betydelsen av att känna glädje inför och kärlek till sig själv.

1. Säg ja till dig själv
Den som har förmågan att älska sig själv har också lättare att ta emot och att ge kärlek. Vi har fått inpräntat i oss att det är fult och egoistiskt att tänka på sina egna behov. Men det är skillnad på sund och osund egoism. Den osunda egoismen handlar om att strunta i andra och vara beredd att köra över andra i sin strävan att få det man själv vill ha. Den sunda egoismen handlar om konsten att säga ja till sig själv, att tillåta sig att ta plats, att kommunicera sina behov och att sätta gränser.

Foto: Jens C Hilner

2. Inse ditt eget värde
Ibland vill människor få oss att göra sådant som vi varken har tid eller lust med, men som vi tror att vi måste göra för att bli accepterade. Om du kan acceptera dig själv och inse ditt eget värde, får du mycket lättare att sätta gränser, säga nej och tala om vad du önskar. Då får du förhoppningsvis också mer tid och energi för andra människor.

3. Bekräfta dig själv
I tider av stress, press och krav glömmer vi ofta bort att se och bekräfta varandra och inte minst oss själva. Ett sätt att bekräfta sig själv är att använda positiva affirmationer. Det går ut på att man upprepar känslan man vill förstärka. Stanna upp en stund och tala om för dig själv:

 • Jag är värdefull.
 • Jag duger.
 • Jag gör mitt bästa och det är helt okej.
 • Jag gör misstag och det är mänskligt att göra fel ibland.
 • Jag är unik för att jag är jag.
 • Listan kan fyllas på med egna exempel.

När du blir bättre på att bekräfta dig själv minskar ditt behov av att få bekräftelse från andra. Då behöver du inte invänta positiv feedback från din chef för att känna att du har gjort ett bra jobb. Du behöver inte heller irritera dig på att din partner inte ger dig komplimanger tillräckligt ofta.

4. Jobba med relationen till dig själv
Gör en lista över de tre viktigaste relationerna i ditt liv. Titta sedan på din lista. Satte du dig själv på första plats? Det är det nästan ingen som gör, kan jag avslöja. Ändå är relationen till dig själv din allra viktigaste. Den är grunden till allt i ditt liv och om den är god fungerar den som ”positivt smörjmedel” i livets alla faser. Det allra viktigaste du kan göra om du vill investera i din framtid, är att jobba med den relationen.

5. Coachande frågor
Nina  brukar använda  sig  av coachande frågor som människor får fundera över. Här är några exempel:

 • Vilka steg behöver du ta för att fylla ditt liv med mer kärlek, glädje och livskvalitet?
 • Hur kan du ta vara på dina talanger bättre?
 • Hur kan du bli bättre på att följa på din intuition, istället för omgivningens idéer och tyckanden?
 • Hur kan du forma ditt liv mer efter dina egna önskemål?
 • Vad är det du behöver säga nej till?
 • Hur kan du bli mer tydlig med att kommunicera vad du vill och inte vill?

Skribent: Ingrid Byström 

Dela dessa tips på sociala medier