Tips på hur du som företagare hanterar svackor och stress

Foto: Stock

Tips på hur du som företagare hanterar svackor och stress

Som enmansföretagare måste man kunna fixa det mesta själv. Men den största utmaningen är kanske att vara ensam när man har väldigt mycket att göra. Eller för lite. Robert Svedberg driver sedan 18 år inredningsföretaget Compact-living.com, som bygger specialanpassade loftsängar, loft och trappstegar för kunder som vill få ut mer yta i sin bostad. Genom årens lopp har Robert lärt sig hur man tar sig igenom nedgångar såväl som arbetsintensiva perioder.

1. Inte bara ett jobb?
Att driva ett eget företag kan inte riktigt jämföras med ett vanligt heltidsjobb. Robert berättar hur han innan jul jobbade 12-13 timmar om dagen under tre veckors tid. Kanske är det mer fruktbart att betrakta enmansföretagandet som en livsstil, snarare än ett 8 till 17-jobb?

2. Driva eget kräver karaktär 
Att driva eget innebär ett stort ansvar, men också frihet. Frihet att till exempel kunna välja att stanna hemma och sköta pappersarbete. Men det gäller att inte vara för bekväm eller ta det för lugnt utan att ha karaktär och lite djävlar anamma och inse allvaret med att driva eget. Det finns alltid uppgifter att ta tag i eller sådant som kan förbättras, inte minst när det gäller marknadsföring och hemsidan.

Tips på hur du som företagare hanterar svackor och stress

Foto: Privat

3. Förbered för kommande beställningar och jobb 
Det gäller att hålla sig igång och vara aktiv. När Robert inte har någon leverans på gång brukar han förbereda produktionen genom att tillverka halvfabrikat. Även om alla produkter är individuellt anpassade så är vissa komponenter gemensamma och kan förberedas så att ledtiderna blir kortare.

4. Ta hand om din kropp, du har bara en 
Det viktigaste arbetsredskapet är den egna kroppen. Robert är noga med vad han äter, kompletterar med kosttillskott och får massage en gång i veckan. Så är han heller nästan aldrig sjuk. Mår man bra fysiskt så har man dessutom lättare för att hantera såväl arbetsintensiva perioder som motgångar och svackor.

5. Säkra inkomsterna och behåll kontakten 
Innan Robert kunde satsa 100% på Compact-living.com fortsatte han att jobba på sitt gamla jobb men som inhyrd personal. Han hade med andra ord ett bemanningsföretag för sig själv. En komplikation med denna lösning är dock att Skatteverket kräver att man har flera olika beställare, företag, som anlitar ens tjänster och inte bara ett.

Skribent: Christina Hultman 

Dela dessa tips på sociala medier